Jeremić: Utakmica je teška, imamo šanse za pobedu

Kandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić rekao je za RTS da će, ako istočna Evropa da svog kandidata, Srbija biti blizu pobede u utakmici za naslednika Ban Kimuna.

Vuk Jeremić je, gostujući u emisiji Oko, rekao da je trka za generalnog sekretara UN velika utakmica u kojoj su ulozi veliki.

Ovde možete pogledati emisiju "Oko" u kojoj je gostovao Vuk Jeremić

"Ta utakmica je teška, komplikovana i složena. U njoj učestvuju uglavnom ljudi koji se već godinama nalaze u nekoj vrsti kruga onih gde se diskutuje o najvišim međunarodnim odnosima", napominje Jeremić.

Ako istočna Evropa da svog kandidata, jer je po nepisanom pravilu sada red da generalni sekretar bude iz ovog regiona, Jeremić smatra da će Srbija tada biti u situaciji da bude blizu pobede u toj utakmici.

"Ako ne bude, ako ceo svet bude uključen u ovu trku, tada je jako teško procenjivati", dodaje Jeremić.

Prema njegovim rečima, početak izbornog procesa je u poslednjoj nedelji jula i biće održano više krugova glasanja.

"Nema nikakvih pravila koliko bi to trebalo da potraje, ali se očekuje da do kraja oktobra bude poznat naslednik Ban Kimuna", ukazuje kandidat Srbije za generalnog sekretara UN.

Kako kaže, došlo je do promene u proceduri – prvi put su se kandidati predstavili zvanično i na plenumu Generalne skupštine UN.

"Ja sam imao 86 pitanja na koja je trebalo da odgovorim. Nakon tog 'saslušanja', stvar se premešta u Savet bezbednosti, koji čine 15 država članica", navodi Jeremić.

Od 11 prijavljenih kandidata, dodaje Jeremić, samo je kandidatura Srbije ispraćena dokumentom, konkretnom platformom koja sadrži 53 konkretna obećanja šta će učiniti kandidat Srbije ako bude izabran.

"Ta 53 obećanja su podeljena u pet tematskih celina: održivi razvoj, klimatske promene, mirovne operacije, ljudska prava i reforma sistema uprave UN. Mi u ovu utakmicu ulazimo vrlo transparentno, stavili smo pred ceo svet ono što želimo da postignemo", ukazuje Jeremić.

S obzirom na to da se izbor vrši u SB, napominje Jeremić, pravo veta ima pet stalnih država članica – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija i Francuska.

"Izbor generalnog sekretara će na kraju biti rezolucija Saveta bezbednosti, a da bi ona bila izglasana, potrebno je da nijedna stalna članica ne bude protiv toga. Treba imati devet glasova od 15 i nijedan veto. To je cilj koji svih 11 kandidata ovog trenutka pokušavaju da ostvare", objašnjava Jeremić.

U ovom trenutku je rano da se procenjuje koji će biti stav zemalja, kaže Jeremić i dodaje da je to što je Srbija relativno kasno krenula u kampanju određena vrsta hendikepa.

"Ne treba žaliti za propuštenim prilikama. Ja sam u poslednje tri nedelje imao priliku da razgovaram sa predsednicima, ministrima spoljnih poslova i mislim da ima razloga da budemo umereni optimisti", podvlači Jeremić.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво