Jevtić: Vratićemo sve raseljene koji žele na Kosovo

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić poručio je u Podgorici da će biti omogućen povratak svim raseljenim licima koja žele da se vrate na Kosovo.

Dalibor Jevtić se sastao sa crnogorskim ministrom rada i socijalnog staranja Crne Gore Borisom Marićem kojeg je upoznao sa aktivnostima koje ministarstvo sprovodi kada je u pitanju povratak raseljenih iz Crne Gore na Kosovo i istakao važnost da se na praktičan način rešavaju problemi povratka.

"Prvi susret sa novim ministrom gospodinom Marićem je na mene ostavio vrlo pozitivan utisak u smislu da ćemo na praktičan, ja bih pre svega rekao način koji ne uključuje politiku već čisto rešavanje problema u cilju povratka raseljenih na Kosovo na kraju dati rezultat, zbog kojeg i jesmo krenuli u čitav ovaj proces", rekao je Jevtić.

Jevtić je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, istakao da će se raditi na povratku ne samo četrnaest porodica o kojima se danas razgovaralo već da je cilj da broj povratnika iz Crne Gore na Kosovo bude veći.

"Ministarstvo za zajednice i povratak veoma temeljno preuzima odgovornost u cilju obezbedianja finansijkih sredstava, kada je u pitanju povratak ali je važno reći da i lokalne samouprave na Kosovu igraju važnu ulogu", rekao je ministar Jevtić.

On se zahvalio lokalnim samoupravama koje su spremne da onim porodicama koje nemaju svoju imovinu to obezbede, jer to je za uspeh u ovom procesu vrlo važno, ocenio je.

Crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Predrag Bošković, zahvalio se ministru Jevtiću na današnjem susretu uz ocenu da je sastanak bio potreban jer je vrlo važno da se na jedan kvalitetan način uspostavi komunikacija i da se na vreme razmenjuju informacije kako bi se doprinelu uspešnosti u procesu povratka.

"Dogovorili smo se oko nekih konkretnih koraka koje treba uraditi u unapredenju i nastavku procesa povratka raseljenih lica sa Kosova. Suština ovog sastanka je unapredenje daljih komunikacionih kanala koji će doprineti u tome da formiramo potrbnu komisiju i dode do potpisivanja sporazuma", rekao je on, saopštava kosovsko Ministarstvo za povratak i zajednice.

Pričali smo danas o četrnaest porodica za koj bi trebalo da se naprave potrebni uslovi za povratak, korak po korak, ali da se ide napred ka povratku svih onih koji su raseljeni, istako je ministar Marić nakon sastanka.

Današnji sastanak u Podgorici deo je procesa koji je pokrenut 2013, kada se ministar Jevtić po prvi put sastao i na temu povratka razgovarao sa tadašnjim ministrom rada i socijlanog staranja Predragom Boškovićem, stoji na kraju saopštenja.

Inače na Kosovo je iz Crne Gore do sada, od kad je Jevtić na čelu ministarstva, vraćena 61 porodica ili oko 330 raseljenih lica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво