Faktor plus: SNS podržava nešto više od 50 odsto građana

Listu okupljenu oko Srpske napredne stranke podržava 50,1 odsto ispitanih građana, sledi lista okupljena oko socijalista sa 10,8 odsto podrške, dok je na trećem mestu SRS sa 8 odsto, rezultati istraživanja agencije Faktor plus.

Prema prvom postizbornom istraživanju javnog mnjenja agencije Faktor plus, na četvrtom mestu je Pokret "Dosta je bilo" sa 7,5 odsto podrške, zatim DSS-Dveri 5,6 odsto, listu oko Demokratske stranke podržava 5 odsto anketiranih, a SDS-LDP-LSV 4,9 odsto.

Prema istraživanju, 42 odsto anketiranih je za članstvo Srbije u EU, 35 odsto je protiv, a 23 odsto ne zna ili nema stav.

Istraživanje telefonskom anketom obuhvatilo je 1.200 ispitanika, bez Kosova i Metohije.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da rezultati istraživanja pokazuju postizbornu stabilizaciju rejtinga.

Prema njegovim rečima, odstupanja su statistički zanemariva, dok je Pokret "Dosta je bilo" sa 7,5 odsto "iskoračio u zonu političke relevantnosti".

Istraživanje je pokazalo da 59 odsto ispitanika ima pozitivan stav prema onome što radi i govori lider SNS-a i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić, dok njegove poteze ne odobrava 31 odsto građana.

Poteze Zorane Mihajlović podržava 24 odsto ispitanika, Tomislava Nikolića 22, Ivice Dačića 21 i Vojislava Šešelja 20 odsto ispitanika, dok pozitivan stav prema onome što govori i radi lider demokrata Bojan Pajtić, ima 10 odsto ispitanika.

Na pitanje kojeg političara koji nije bio član prethodne vlade niti SNS-a očekuju u sastavu nove Vlade Srbije, 24 odsto ispitanika je navelo predsednika Srpske narodne partije Nenada Popovića, a slede socijalista Branko Ružić i lider pokreta Dveri Boško Obradović.

Anketirani građani su kao prioritete Vlade Srbije u narednom periodu naveli povećanje investicija i rast zaposlenosti, borbu protiv kriminala i korupcije, ali i rešavanje kosovskog pitanja.

Prema istraživanju, 42 odsto anketiranih je za članstvo Srbije u EU, 35 odsto je protiv, a 23 odsto ne zna ili nema stav.

"Iako 31 odsto građana očekuje da će Srbija sigurno postati članica EU ako ispuni sve uslove, njih 30 odsto smatra da je to malo verovatno, čak i sa ispunjenim uslovima, dok 27 odsto veruje da Srbija izvesno neće postati deo EU jer neće ispuniti uslove. Sa stanovišta verovanja u to da ćemo postati članica EU, Srbija ne stoji dobro", rekao je Dejan Vuk Stanković.

Dodao je da građani veruju da Srbija treba da bude regionalni lider u politici pomirenja i saradnje, ali i da ne očekuju da bi se regionalni odnosi mogli značajnije popraviti u skorijoj budućnosti.

Istraživanje telefonskom anketom obuhvatilo je 1.200 ispitanika, bez Kosova.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи