Vodič za funkcionere, prijava imovine i prihoda

Nova generacija poslanika koja će u Skupštinu Srbije sledeće nedelje, već prvih dana mandata dobiće spisak obaveza. One su objedinjene u Vodiču za funkcionire koji Agencija za borbu protiv korupcije, deli već nekoliko godina. Ovogodišnji je već spreman, i nalazi se na sajtu Agencije. Za neke obljavljanje gradiva a za neke nova praksa.

Prijavljivanje imovine, poklona, zatim obaveza prijavljivanja sukoba interesa, neke su od obaveza na koje ukazuje Vodič za funkcionere. Od ove godine, preventivna upozorenja i za niže nivoe vlasti. 

"Ovaj put ne upoznajemo samo narodne poslanike nego smo prosledili i pokrajinskoj vladi i poslanicima Autonomne pokrajine Vojvodine, svim beogradskim opštinama, i upravo šaljemo svim opštinama u Srbiji po nekoliko primera kako bi lokalni funkconeri bili upoznati", kaže Vladan Joksimović, zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije.

Preventivna upozorenja trebalo bi da spreče korupciju i da funkcionere upozore na to kakve ih kazne u suprotnom očekuju. Valjalo bi da za te obaveze ima više interesovanja, ukazuju u "Transparentosti Srbija".

"Čudi da se neko za šest godina postojanja zakona ko prvi put postaje funkcioner, ne zainteresuje kakve su njihove obaveze, a ne samo kakva su im prava i kakve pogodnosti", kaže Zlatko Minić, iz "Transparentnosti Srbija".

Prema njegovim rečima još je gore kada organi koji takođe imaju obaveze po zakonu da prijave izabrane funkconere, da prijave poklone ne ispunjavaju svoje obaveze. 

Poslanički klubovi trebalo više da opominju poslanike na obaveze.

"U prethodnom sazivu smo imali svega nekoliko poslanika koji, kada govorimo o imovini i prihodima, nisu blagovremeno prijavili, i imali smo svega nekoliko postupaka koje smo u vezi sa tim vodili", kaže Vladan Joksimović.

Vodič za funkcionere sadrži najvažnije obaveze koje funkcioneri imaju u skladu sa zakonom. Sa tom praksom agencija je započela 2012.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво