Đurić: Uskoro rešenje za srpske pasoše na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je za RTS da je umereni optimista da se problem građana na KiM koji imaju biometrijski pasoš Republike Srbije reši u kraćem roku. Svakako će se naći administrativno rešenje za taj problem, rekao je Đurić.

Marko Đurić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je delegacija Srbije predočila evropskim zvaničnicima da je neprihvatljivo da građani Srbije sa KiM teže ulaze u zemlje EU sa zvaničnim biometrijskim pasošem Republike Srbije, nego ljudi koji dolaze u Evropu bez ijedne putne isprave.

Ističe da je delegacija Srbije "na tu temu bila posebno oštra", pošto je i predsednik vlade stavio u zadatak da se to pitanje hitno reši.

Đurić kaže da je umereni optimista da se taj problem reši u kraćem roku, ali da ipak, režim prijema u te države ne zavisi od Srbije.

"Sasvim je sigurno, i to mogu da preuzmem odgovornost pred građanima, da nećemo ostaviti naše građane na KiM bez važećih dokumenata sa kojima mogu bez viza da putuju u EU", poručio je Đurić.

Što se tiče razgovora o normalizaciji odnosa sa Prištinom, Đurić kaže da je od evropskih predstavnika dobio potvrdu posvećenosti da se poštuju postignuti dogovori, dok su se od Prištine čula samo uslovljavanja.

"Ono što je za naš važno je to što je naš pristup razgovorima pozitivno ocenjen od strane evropskih predstavnika", ističe Đurić.

Kaže da Srbija u razgovorima ima podršku čak i od strane onih koji se zalažu za nezavisnost Kosova.

Komentarišući Izbornu skupštinu Srpske napredne stranke koja se održava danas, Đurić je istakao da će to biti prilika da se vidi kako se stranka na vrhuncu svoje moći i uticaja menja da bi nastavila da bude motor promena, što se, kako napominje, prvi put dešava sa nekom velikom strankom u Srbiji.

Kaže da se stranka "osvežava", a da je, takođe, važna i ideja da državni funkcioneri ne treba da imaju visoke stranačke funkcije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво