Šta donosi Nikolićeva poseta Sarajevu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić u subotu će boraviti u prvoj zvaničnoj poseti Bosni i Hercegovini od stupanja na dužnost 2014. godine. Nikolić će učestvovati na sastanku regionalnih lidera u okviru procesa "Brdo-Brioni". Dolazak su potvrdili i predsednici Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Albanije, Italije. Biće to prilika za definisanje odnosa zemalja u regionu, ali i razgovor o tome šta komplikuje te odnose.

Posle nekoliko odlaganja, Sarajevo će ugostiti predsednika Srbije. Da se oseća dobrodošlim i da poseta rezultira oporavkom i popravkom odnosa, želje su bošnjačkog člana Predsedništva BiH, izrečene pre tri meseca. Da li se i šta u međuvremenu promenilo?

"U poslednjih mesec dana imali ste seriju antisrpskih incidenata u Bosni i Hercegovini. Bošnjačka politička elita, pa i šire, čitav nacionalni korpus, ili ne mogu ili neće da shvate i prihvate da postoje specijalne veze između dela BiH i Srbije i da su to specijalne veze, prirodne ali i dejtonski regulisane veze", rekao je politikolog Nenad Kecmanović.

Međutim, političari sa obe strane Drine, zbog evropske budućnosti, ističu saradnju i pomirenje. To, neretko, spotiču dešavanja ne samo iz daleke već i iz bliske prošlosti. Napad na premijera Srbije u Srebrenici, presuda Radovanu Karadžiću u Hagu, odnosi sa Republikom Srpskom.

"Takve posete jedino mogu doprineti da dve zemlje reše sporna pitanja. Mislim da bi trebalo da se dešavaju jednom mesečno koliko spornih pitanja ima i koliko je vremena prošlo od konstruktivnog dijaloga koji je neopohodan za ove zemlje. Ali one su, nažalost, ili na sreću, oslonjene jedna na drugu i nemoguće je da uspe jedna ili druga a da nemaju dobrosusedske odnose", kaže Sanja Vlaisavljević, direktorka Centra za kulturu dijaloga BiH.

Ocena odnosa među bivšim jugoslovenskim republikama, za analitičare je uvek komplikovan posao. Slično je i sa očekivanjima od susreta.

"Mislim da to nije pogodan momenat ni za jednu, ni za drugu, ni za treću stranu. Naprosto jer je situacija suviše rovita i napeta po više linija i zadiranje u bilo koji od tih problema samo bi doprinelo jednoj lošoj atmosferi. Bolje je očekivati da je to jedno smirivanje, tako, otvoren je dijalog", rekao je Kecmanović.

Otvorenom dijalogu nadaju se i u Predsedništvu Srbije. Sutrašnju posetu vide kao priliku da lideri regiona razgovaraju o izazovima koje zajednički mogu da reše. Ujedno, to je možda i prilika da se predsednik Srbije dogovori o prvoj zvaničnoj poseti Hrvatskoj, jer će u Sarajevu biti i predsednica te zemlje.

Pre politike, države povezuje ekonomija. Samit pod nazivom "Dogovor za novo doba Bosne i Hercegovine", koji u Sarajevo dovodi i vodeće poslovne ljude, biće prilika za to.

Srbija je svoju šansu u BiH već našla – najveći je investitor u toj državi. To područje je treća izvozna destinacija naše zemlje i četvrti spoljnotrgovinski partner.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи