Joksimović: EU pokazala snagu za iskorak u pregovorima

Evropska unija je pokazala da je dovoljno snažna da se, kada postoji politička volja, napravi iskorak i da se sve članice ubede da slede određenu politiku, rekla je predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović komentarišući odblokiranje pregovora Srbije sa EU.

Joksimovićeva veruje da je došlo i do određenih diplomatskih ubeđivanja da bi Hrvatska trebalo da popusti u svom stavu i navodi da verovatno postoje u pregovaračkom okviru detalji koji će pomoći Hrvatskoj da izađe iz neprijatne situacije.

Govoreći o tome što u Zagrebu nema zvanične potvrde da je došlo do dogovora sa Briselom, Joksimovićeva kaže da se čini da Hrvatska nije želela da pokaže da je popustila u odnosu na zahteve Brisela.

"Pretpostavljam da su želeli da pripreme domaće javno mnjenje", kaže Joksimovićeva i ističe da je komesar Han jasno izašao na konferenciju za štampu i rekao šta je dogovoreno.

Kada je reč o Vučićevoj poseti Moskvi, Aleksandra Joksimović kaže da je Rusiji važno da Srbija zadrži vojnoneutralan stav. Smtra da je Putinova želja bila da razmeni sa Vučićem ideje o sastavu buduće vlade kao i da čuje koji će biti njeni prioriteti.

Komentarišući nastavak dijaloga Beograda i Prištine i zastoj u formiranju Zajednice srpskih opština, Joksimovićeva ističe da do krucijalnih pomaka može doći u razgovorima na najvišem nivou uz posredovanje EU, a za to je potrebno da se smiri politička kriza na Kosovu i da se formira Vlada u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се