Han: Sa Hrvatskom dogovoreno otvaranje poglavlja 23

Komesar EU Johanes Han rekao je da je sinoć postignuto rešenje za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i Evropske unije i da će ono biti sprovedeno sledeće nedelje.

Na konferenciji za novinare u Briselu, Han je rekao da na sastanku ambasadora EU sledeće nedelje očekuje odluku o zelenom svetlu za otvaranje poglavlja 23.

"Sa Hrvatskom je dogovoren tekst odluke da je Srbija ispunila uslove za otvaranje poglavlja 23 i tekst zajedničke pregovaračke pozicije EU", rekao je Han.

Kako je rekao, reč je prevashodno o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine. Tu je nađena zadovoljavajuća informacija, rekao je Han novinarima.

Na pitanje kako gleda na saopštenje hrvatskog ministarstva da je reč o dezinformaciji RTS-a, Han je uzvratio da nema nikakve dezinformacije i da je to usaglašeno, pre svega, između članica EU.

Hrvatska dosad nije davala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU zbog regionalne nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

Han je rekao da je postignuta načelna politička saglasnost i utvrđen nacrt stavova za poglavlja 23 i 24.

Jedan zvaničnik u Evropskoj komisiji, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da je sinoć u direktnom razgovoru predstavnika EU i Komisije s hrvatskim ministrom spoljnih poslova Mirom Kovačem nađena prihvatljiva formulacija za sve strane kad je reč o nadležnosti srpskog pravosuđa za ratne zločine.

Ključ svega je bio da taj zakon ne može biti menjan ili ukidan, ali da ne sme biti diskriminatorno korišćen, rekao je zvaničnik i objasnio da je srpski zakon potpuno valjan po međunarodnom pravu i da i u EU više članica ima takve zakone o široj međunarodnoj nadležnosti.

Dodao je da je hrvatski ministar dao saglasnost za tu formulaciju i načelno usaglašeni tekst, ali da sada holandsko predsedništvo EU treba da sazove komitet stalnih predstavnika ambasadora članica EU koji će iduće nedelje usvojiti konačnu odluku.

Na pitanje novinara da li u hrvatskoj vladi i dalje ima protivljenja tom rešenju, odgovor je bio da su neki članovi hrvatske vlade pokušavali da ispitaju do kojih se granica može istrajati u protivljenju otvaranja poglavlja 23 za Srbiju, ali, kako je rekao, Evropska komisija i članice EU smatraju da se mora naći prihvatljivo rešenje jer su i Srbija Hrvatskoj i Hrvatska Srbiji i te kako potrebne u regionu.

Han je u obrazlaganju perspektive evropske integracije Zapadnog Balkana rekao da će 2017. biti presudna godina jer "građani samo gube strpljenje".

Ocenio je da su sve zemlje na Zapadnom Balkanu ostvarile napredak u primeni merila za približavanje EU i podvukao da je za EU ulazak novih članica i politika saradnje sa susedstvo ključno pitanje mira i stabilnosti.

Han je rekao da će Evropska komisija pojačati podršku ulasku novih članica u EU, ali je naglasio da je to celovit proces, a ne samo pregovori.

Sve ključne stvari su za to nužne i važne, a najpre uvreženje vladavine zakona i potom opipljiv ekonomski napredak da bi kandidati za članstvo postali zreli za ulazak u EU.

Na pitanje kako gleda na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine imajući u vidu da je došlo do izvesnog zastoja, Han je rekao da Srbija ali i Kosovo moraju uraditi svoje deo posla i ispuniti dogovoreno.

Rekao je da nema nikave protivrečnosti poglavlja 35 u pregovorima o članstvu Srbije koje se tiče Kosova s ključnim poglavljima vladavine prava 23 i 24, već da to mora ići uporedo, s tim što 23 i 24 moraju biti najpre okončana da bi sva druga mogla da se zaključe.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво