Stefanović: Odgovor na terorizam mora biti snažan

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je na VII Međunarodnom sastanku visokih predstavnika zaduženih za pitanja bezbednosti u Groznom, da odgovor na terorizam mora biti snažan, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou, pre svega kroz uzajamnu pomoć i saradnju.

"Terorizam je globalni problem. Čvršća saradnja i blagovremena razmena bezbednosno interesantnih informacija veoma je važna za suprotstavljanje svim izazovima koji nas očekuju. Moramo kontinuirano da razmenjujemo sva raspoloživa saznanja i da sprovodimo koordinirane aktivnosti u cilju suzbijanja potencijalnih pretnji", rekao je Stefanović.

Ministar je istakao da je Srbija čvrsto opredeljena da se angažuje u svim procesima regionalne i međunarodne bezbednosti i da u okviru svojih mogućnosti pruži pun doprinos stabilnosti, kroz punu saradnju sa međunarodnim partnerima, navodi se u saopštenju MUP-a.

"Cilj naše zemlje je da smanjimo propagiranje radikalnih ideologija i sprečimo regrutaciju potencijalnih terorista, da presečemo kanale finansiranja i komuniciranja, osujetimo planiranje i izvršenje njihovih planova i da ih, na kraju, krivično procesuiramo", naglasio je Stefanović.

Potencijalni rizik po bezbednost Srbije, kako je naveo, predstavlja opasnost od povratka srpskih državljana sa stranih ratišta, naročito od povratka džihadista iz Sirije i Iraka, koji su se borili u okviru neke od terorističkih organizacija koje deluju na tom prostoru.

Ministar je upozorio da postoji opasnost da te osobe po povratku nastave da vrše dalju radikalizaciju i dodao da su, zbog učestvovanja u ratnim sukobima u Siriji i Iraku, podignute optužnice protiv sedam državljana za krivično delo terorističko udruživanje.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije je u proteklom periodu uložilo značajne napore u borbi protiv terorizma. Akcenat našeg rada je na ranom otkrivanju onih osoba koje žele da idu na strana ratišta, na evidentiranju naših građana koji već borave na nekom od ratišta, kao i praćenju aktivnosti lica koja su se sa navedenih ratišta vratila", naglasio je Stefanović.

Srpski ministar policije je upozorio da države koje se nalaze na migratornom talasu, moraju biti dodatno oprezne, jer postoji potencijalna pretnja da bi masovno kretanje izbeglica iz ratom opustošenih zemalja, kao i ekonomskih migranata, moglo biti zloupotrebljeno od strane terorista, koji žele da dođu do zemalja koje su njima interesantne za izvršenje napada.

"Radi postizanja ovih ciljeva sve ugrožene države moraju ojačati svoje nacionalne bezbednosne kapacitete i unaprediti saradnju i razmenu informacija sa drugim zemljama", zaključio je Stefanović.

Na marginama konferencije ministar Stefanović sastao se sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Patruševim, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji i saradnji u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво