Nikolić poverio mandat za sastav Vlade Aleksandru Vučiću

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poverio je mandat za formiranje Vlade lideru SNS-a Aleksandru Vučiću.

Nikolić je na konferenciji za novinare posle konsultacija o Vladi sa predstavnicima lista koje su ušle u parlament rekao da je saslušao mišljenje svih učesnika u tim razgovorima.

"Smatram da je to bilo u interesu države i svi su pokazali poštovanje prema funkciji predsednika Republike i prema ovoj zgradi kao mestu gde svi mogu da dođu i razgovaraju o problemu koji je pred Srbijom, a to je formiranje Vlade", rekao je Nikolić.

Objasnio je da su razgovori tekli u različitim tonovima i da je, u principu, samo Aleksandar Vučić izložio program i prioritete Vlade.

"Ja vas obaveštavam da sam odlučio da mandat poverim Aleksandru Vučiću, predstavniku liste 'Srbija pobeđuje', jer me je uverio da ima većinu poslanika za formiranje Vlade. Ja sam dužan da mandat poverim onome ko ima većinu", rekao je Nikolić.

Rekao je i da su izbori protekli demokratski i da bi sada trebalo konstituisati Skupštinu i Vladu.

"Vlada mora da počne da obavlja težak i odgovoran posao, a opoziciji se otvara mogućnost da se izjašnjava o potezima Vlade", rekao je predsednik.

Naveo je i da će Vlada morati da na svojim leđima podnese teret u veoma teško vreme, kada je lepše biti u opoziciji, ali, kako je rekao predsednik, to je izazov za prave političare da podnesu teret.

Predsednik države je poželeo uspeh budućoj vladi, navodeći da onaj ko ne želi uspeh Vučićevoj vladi, želi da svakom građaninu bude lošije.

"Neka ovu vladu koju sada biramo pobedi vlada koja će biti bolja, a ne ona koja će tvrditi da je to loša vlada", rekao je Nikolić, čije je mišljenje da će pred Vladom biti puno izazova.

Među izazove je svrstao situaciju u EU, migrantsku krizu, jačanje ultradesničarskih snaga širom Evrope, ekonomsku krizu, obezbeđivanje dovoljno investicija u Srbiji i dovoljno proizvoda da uskočimo u druga tržišta, razvoj poljoprivrede...

"U vreme velikih političkih turbulencija, kada su svi protiv Vlade, to su sve izazovi za Vladu. Želim uspeh ovoj vladi, bilo ko da je osvojio većinu ima pravo da formira Vladu i da im poželimo uspeh", rekao je predsednik države.

Prema njegovim rečima, predstavnici izabranih lista su iskoristili susret da iznesu svoje stavove o situaciji o društvu, slobodi medija, poštovanju prava.

"Veoma sam zadovoljan što su govorili preda mnom uvažavajući da ne stvaram tu vrstu problema, neću ni učestvovati u rešavanju, ali da je moje ponašanje uvek nekakav reper ili znak da li je situacija u društvu dobra ili nije, pa smo tako razgovarali i o tome što vi nazivate izbornom krađom, ja ne bih koristio taj termin dok se ne utvrdi da li je bilo izborne krađe ili nije", kazao je Nikolić.

Dodao je da mu je nekoliko njih prenelo da žele da formiraju anketni odbor na tu temu u parlamentu, a da ih je on upitao kako misle da vode državu ako nisu u stanju da organizuju stranku tako da ima članove biračkih odbora na svih više od 8.000 biračkih mesta u Srbiji.

"Ja ne mogu da tvrdim da su bili pokradeni, pre želim da kažem da su bili regularni, a svako ko tvrdi drugačije ima put kojim to može da ostvari", rekao je Nikolić.

Kako je naveo, na sastancima je svakog tištalo nešto, osim jedne liste, čiji su predstavnici došli da tište njega.

Nikolić je rekao da će parlament odmah po konstituisanju obavestiti da je mandat za formiranje nove vlade poverio Vučiću.

Nikolić veruje da će osim SVM-a još neka od lista biti u Vladi 

Tomislav Nikolić veruje da će, pored Saveza vojvođanskih Mađara, još neka od lista koje su obezbedile mandate u budućem parlamentu, biti u Vladi.

"Da, deluje mi da će još neka lista biti deo vladajuće većine", rekao je Nikolić odgovarajući na pitanja novinara.

Nakon što je objavio da je mandat za sastav nove Vlade Srbije poverio Aleksandru Vučiću, a upitan ko će činiti novu vladu, Nikolić je rekao da ne bi bilo korektno da novinari to saznaju od njega, već da treba to da čuju od onoga ko sastavlja Vladu.

"Nepristojno je da ja kao neko ko je organizovao susret prejudiciram koga će budući madantar uzeti u Vladu. Imam svoje procene i informacije, ali molim vas da to saznate od Vučića", rekao je Nikolić dodajući da će u Vladi, uz SNS, sigurno biti još neko osim SVM-a, te da možda neće svi oni biti članovi Vlade, ali će je podržavati.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je – povodom sukoba njegove savetnice Stanislave Pak i analitičara Dragomira Anđelkovića – da su i mnogo veštiji od Anđelkovića pokušali da sruše njegov autoritet i ugled, pa nisu uspeli.

"Ako sam ja meta, on treba da zna da to nisu uspeli ni mnogo veštiji od njega", rekao je Nikolić upitan kako reaguje na zahtev analitičara Dragomira Anđelkovića za smenu Stanislave Pak.

Nikolić je rekao da je nepristojno da se prvo neko "samoproglasi za analitičara", a da potom sa te funkcije preti za bilo kakvo političko angažovanje bilo kome, "pošto je moćan da svojim analizama sruši autoritet i ugled nekoga ko bi učestvovao na izborima".

On je rekao da takav istup, načinjen sa bilo čije strane, usmeren protiv bilo koga, zaslužuje osudu javnosti i zaštitu onoga koji je na taj način ugrožen.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи