Nikolić napustio konsultacije sa radikalima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić završio konsultacije o Vladi sa predstavnicima lista koje su ušle u parlament. Ivica Dačić rekao da je za nastavak saradnje SPS-a i SNS-a. Nikolić napustio konsultacije sa predstavnicima SRS-a posle pola minuta, tvrdi Nemanja Šarović. Lider DS-a Bojan Pajtić preneo eksplicitan stav da koalicija koju je predvodio na izborima neće u Vladu sa SNS-om. Saša Radulović: Nema pravne države. LDP neće odbiti razgovor sa liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem, SDS i LSV neće u republičku vladu. DSS–Dveri: Treba nam premijer manje okrenut EU a više Rusiji. SVM želi da nastavi saradnju sa SNS-om a BDZ Sandžaka je spremna da bude deo izvršne vlasti. SDA Sandžaka poručuje da će zastupati interese Bošnjaka. Za PDD osnovno pitanje kako da Albanci budu deo parlamentarne većine.

15.15 - Predsednik Zelene stranke Goran Čabradi izjavio je da je sa Nikolićem razgovarao o poziciji te partije u parlamentu i dodao da još nije bilo razgovora o njenom učešću u vlasti.

15.00 - Lider Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi izjavio je da je osnovno pitanje kako da Albanci budu deo parlamentarne većine, što do sad nije bio slučaj.

14.50 - Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da je sa Nikolićem imao "prijatan i dobar razgovor" i najavio da će ta stranka zastupati bošnjačke interese u parlamentu.  
 
14.30 - Lider Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić izjavio je da je ta stranka spremna da bude deo izvršne vlasti.
 
14.10 - Savez vojvođanskih Mađara želi da nastavi saradnju sa SNS-om, izjavio je Ištvan Pastor.
 
13.40 - DSS–Dveri od predsednika Srbije traže da mandat poveri nekome ko je manje okrenut EU a više Rusiji. 
 
13.10 - Čedomir Jovanović spreman da razgovara sa Vučićem, SDS i LSV neće u republičku vladu.
 
12.30 - Preneo sam Nikoliću da smatramo da ne postoji vladavina prava u Srbiji, izjavio Saša Radulović. 
 
11.50 - Lider DS-a Bojan Pajtić preneo eksplicitan stav demokrata da neće u Vladu sa SNS-om. 
 
11.20 - Radikali neće u Vladu, tražili smo ostavku predsednika, izjavio Nemanja Šarović. 
 
11.03 - Predstavnici SRS-a se kod predsednika Nikolića zadržali samo 30 sekundi.
 

10.45 - Ivica Dačić izjavio da je u interesu Srbije nastavak saradnje SPS-a i SNS-a.

10.00 - Predsednik Srbije nastavio konsultacije sa predstavnicima parlamentarnih stranaka. 

U Generalni sekretarijat predsednika Republike na Andrićevom vencu prvi su u 10 sati stigli lider SPS-a Ivica Dačić i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković.

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je posle sastanka sa Nikolićem da je stav te stranke da je i dalje u najboljem interesu Srbije da se saradnja sa SNS-om nastavi.

"Svako bi mogao da navede poneki razlog i protiv te ideje, ali je jedan jedini najvažniji, a to je budućnost Srbije", rekao je Dačić.

Lider SPS-a je rekao da novinarima ne može da iznese ništa novo jer se dobro zna da je izborna lista oko SNS-a osvojila parlamentarnu većinu na izborima.

"Mi smo veoma zadovoljni što su naše dve izborne liste, SNS-a i SPS-a, kao predstavnici vladine politike, osvojile toliko mandata, što je potvrda da je politika koju smo vodili bila ispravna", rekao je Dačić.

Predsednik Srbije je potom u 10.30 nastavio razgovore sa delegacijom SRS-a, koju su predstavljali zamenik predsednika stranke Nemanja Šarović i generalni sekretar Nataša Jovanović.

Nemanja Šarović je izjavio ispred Predsedništva da radikali nemaju nameru da ulaze u vladu Aleksandra Vučića i da su na konsultacijama o Vladi pozvali predsednika Tomislava Nikolića da podnese ostavku, nakon čega je on, kako tvrdi, napustio konsultacije.

"Nikolić nije imao strpljenja da čuje šta delegacija SRS-a ima da mu kaže i već nakon 30 sekundi je ustao i napustio konsultacije", rekao je Šarović novinarima.

Usledile su konsultacije sa predstavnicima DS-a u 11 sati.

Lider DS-a Bojan Pajtić izjavio je da je na konsultacijama o Vladi predsedniku Tomislavu Nikoliću preneo eksplicitan stav demokrata da im "ne pada na pamet da budu u Vladi sa SNS-om".

Pajtić je izjavio da je Nikoliću između ostalog rekao da je on omogućio Aleksandru Vučiću da bude na vlasti i da time snosi deo odgovornosti za krađu na prethodnim izborima, događaje u Savamali i smene u RTV-u, zbog čega, dodao je, smatra da je važno da iskaže svoj stav prema "stvarima koje urušavaju pravni sistem države".

Nikolić je, kako kaže Pajtić, to primio k znanju, navodeći da je razgovorom sa DS-om samo uvažio svoju ustavnu obavezu, iako sa pragmatičnog stanovišta smatra da je bilo dovoljno da razgovara sa strankom koja je osvojila većinu na izborima.

Posle delegacije DS-a, na razgovore sa Nikolićem došli su predstavnici Pokreta "Dosta je bilo".

Saša Radulović je predsedniku Nikoliću preneo da ta stranka smatra da ne postoji vladavina prava u Srbiji, te da je ekonomska situacija veoma loša, a stanje u medijima zabrinjavajuće.

Kako je naveo, predsedniku je preneo i svoj stav da će Aleksandar Vučić imati tanku većinu u parlamentu te da će to biti njegov ozbiljan problem.

Radulović je novinarima posle konsultacija o Vladi rekao da mu je šef države preneo da ga je mandatar uverio da ima većunu da formira Vladu.

Predstavnici liste SDS–LDP–LSV "Savez za bolju Srbiju" posle sastanka kod predsednika Srbije rekli su da ih je Tomislav Nikolić obavestio da će danas poveriti mandat Aleksandru Vučiću.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da će, ako dobije poziv Aleksandra Vučića za učešće u Vladi, o tome razgovarati sa njim, dodajući da za njega nije bitno da dobije mesto u Nemanjinoj već da se vodi drugačija politika.

Na konsultacije kod predsednika Srbije nisu došli lideri SDS-a Boris Tadić i LSV-a Nenad Čanak, a predstavnici tih stranaka Marko Đurišić i Đorđe Stojšić rekli su da njihove stranke sigurno neće učestvovati u republičkoj vladi.

Predstavnici koalicije DSS–Dveri preneli su na konsultacijama predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću dva zahteva, da se stane na put izbornoj krađi i neragularnostima, kao i da mandat ponudi nekom ko je manje evrofanatik od Aleksandra Vučića.

Predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić podsetila je na sporazum između tadašnjeg predsednika SNS-a i lidera DSS-a Vojislava Koštunice u kome su se obavezali da neće biti promena Ustava, kao i da će biti raspisan referendum o ulasku Srbije u EU i NATO.

Usledile su konsultacije Nikolića sa predstavnicima SVM-a, predstavnicima liste "Muamer Zukorlić – Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka", SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

Savez vojvođanskih Mađara želi da nastavi saradnju sa SNS-om, izjavio je Ištvan Pastor nakon konsultacija o vladi sa predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Pastor je novinarima rekao da oko toga postoji načelna saglasnost sa liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem, te da će, kad se stvore pretpostavke za konkretizaciju te saradnje, oni pristupiti narednim koracima.

Lider Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić izjavio je da je ta stranka spremna da bude deo izvršne vlasti i da je inicijalne razgovore o tome sa liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem imao još pre nekoliko dana.

"Imali smo inicijalne razgovore pre nekoliko dana i oni su se kretali u smeru utvrđivanja prinicipa saradnje i nekih okvira participacije u vlasti. Postoji principijelna spremnost da budemo deo većine, ostaje još da se precizno utvrde odgovornosti i tek tad možemo govoriti da li smo deo parlamentarne većine", rekao je Zukorlić novinarima.

Predsednik SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je da je sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem imao "prijatan i dobar razgovor" i najavio da će ta stranka zastupati bošnjačke interese u parlamentu.

"Nećemo biti ni pozicija ni opozicija. Podržaćemo ono što je dobro za Bošnjake a ono što nije kritikovaćemo", rekao je Ugljanin novinarima.

Nikolić je razgovarao i sa predstavnicima Partizje za demokratsko delovanje i Zelene stranke.

Lider Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi izjavio je da je osnovno pitanje kako da Albanci budu deo parlamentarne većine, što do sad nije bio slučaj.

Halimi je novinarima rekao da do sad nije bilo interesovanja stranaka koje su formirale parlamentarnu većinu za učešće Albanaca u njoj. 

Predsednik Srbije je konsultacije započeo u četvrtak razgovorom sa liderom SNS-a Aleksandrom Vučićem.

Nakon razmene mišljenja sa predstavnicima izbornih lista, predsednik Srbije Tomislav Nikolić poverio je mandat za sastav nove Vlade upravo lideru naprednjaka Aleksandru Vučiću koji ga je uverio da ima neophodnu većinu.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво