Odluka o neizručenju radikala, Zagreb brži od Haga

Viši sud u Beogradu potvrdio je rešenje sudije za prethodni postupak o neizručenju troje radikala Haškom tribunalu. Na ovakvu odluku reaguju u Zagrebu. Kako kažu, očekuju da će nova Vlada Srbije biti i dalje privržena ulasku u Evropsku uniju, što podrazumeva punu saradnju sa Hagom, kao i priznavanje presuda i odluka Haškog suda.

Haški tribunal čeka podnesak, odnosno obrazloženje odluke suda u Srbiji i tek onda će reagovati.

Nenad Golčevski iz Haškog tribunala kaže da tek treba videti kako će se Srbija poneti u odnosu na svoje obaveze u vezi sa saradnjom sa sudom, a bilo bi preuranjeno i neprimereno spekulisati o tome kakvu će reakciju imati sudsko veće.

Moguća reakcija je da glavni tužilac Haškog tribunala podnese Savetu bezbednosti UN negativan izveštaj o saradnji sa Srbijom.

Hrvatska vlada neizručivanje radikala Hagu zbog nepoštovanja suda tumači kao nepoštovanje standarda Evropske unije, ali i kao podsticaj da blokira pregovore Srbije.

"Šešeljevi zločinci su izvršili agresiju na našu domovinu i moraju biti u Hagu. Ako Srbija želi da mi budemo prijatelj, da mi budemo oni koji će im svojim primerom pokazati kako treba doći do EU, onda ne sme da pada na takvim stvarima", rekao je prvi potpredsednik Vlade Hrvatske Tomislav Karamarko.

Odgovor iz Srbije je da bi bolje bilo da Hrvatska nema komentar i da ne deli lekcije.

"Nemoj da nam o pravnoj državi drže lekcije oni koji trče na komemoraciju u Blajburgu, ali ja ne želim da se mešam u njihove unutrašenje stvari pa bih zamolio i njih da se sa malo više pažnje i preciznosti bave stvarima u Srbiji, ako se već bave", rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić kaže da, pošto je čuo izjavu Tomislava Karamarka, video je da on govori o zločincima, a troje radikala se ne terete za ratne zločine, to ljudi u Hrvatskoj moraju da nauče.

Danas nije bilo reakcija iz ostalih 27 zemalja članica Evropske unije, dok je Evropska komisija juče najavila da će odluku suda u Beogradu – analizirati.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара