Božović: Svi imaju pravo da izraze svoju seksualnost

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Balša Božović osudio je izjavu predsednika pokreta Dveri Boška Obradovića da "seksualna orijentacija nije ljudsko pravo".

"Svako ima pravo da slobodno izražava svoju seksualnost i da ne trpi nikakvu diskriminaciju zbog svog seksualnog opredeljenja. To je osnovno ljudsko pravo i zato osuđujem svaku relativizaciju ovog pitanja od strane Obradovića", ističe se u saopštenju Božovića.

Prema njegovim rečima, pokušaji plasiranja teze da ima mnogo važnijih stvari i da traženje poštovanja tog prava vređa javni moral su zamena teza i bežanje iz civilizacije u kameno doba.

"Građani zaslužuju bolje. Dveri moraju da prihvate činjenicu da je period u kom neko može bilo kome da brani pravo na okupljanje davno iza nas. Svako čija su prava ugrožena imaće punu podršku Demokratske stranke, baš kao što je i pokret Dveri imao takvu podršku kada su prava njihovih birača na poslednjim izborima bila ugrožena", ističe se u saopštenju.

Predsednik pokreta Dveri je, u izjavi za N1, rekao da gej parada "vređa javni moral Srbije". "Seksualna orijentacija nije ljudsko pravo i nedostojno je svoditi čovekovu ličnost na njegovu seksualnost. Mi smo spremni da pričamo o svemu, ali nismo spremni da menjamo svoje političke stavove pod uticajem moćnih lobija", rekao je Obradović.

Božović je u saopštenju napomenuo da je oblast ljudskih prava oblast u kojoj teško možemo reći da smo dostigli cilj, da smo uradili najviše što se moglo, jer uvek ima mesta za poboljšanje, za napredak i za dalju borbu.

"Zato je poziv na nekakav načelni razgovor, bez želje da se prihvate, saslušaju i uvaže tuđi argumenti i da se javno zauzme za prava onih čija su prava ugrožena neodgovoran prema našoj obavezi da od Srbije napravimo prosperitetno društvo", ističe se u saopštenju predsednika Gradskog odbora DS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи