Lunaček: ZSO uskoro, ali bez izvršnih ovlašćenja

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček navodi da će Zajednica srpskih opština biti formirana uskoro, ali kaže da neće imati nikakvih izvršnih ovlašćenja, "već će to biti institucija za pružanje usluga građanima", preneo je "Glas Amerike".

Urlike Lunaček je na konferenciji za novinare u Prištini rekla da je sprovođenje Briselskog sporazuma jedan od uslova da Kosovo, kao Srbija nastave svoj evropski put.

"Zajednica srpskih opština mora biti formirana uskoro, u skladu sa dogovorom u Briselu i odlukom Ustavnog suda Kosova", navodi Lunaček.

Govoreći o Statutu ZSO, Lunaček ukazuje da on mora da se napiše i da se realizuje.

"Što se tiče statuta zajednice, on mora da se napiše i ja mislim da preporuke Ustavnog suda jasno govore o tome šta to može da bude, a šta ne može, tako da u tom smislu pisanje statuta mora da se završi i mora da se realizuje. Činjenica je da u Vladi i u Skupštini nije bilo dovoljno podrške za to. Vlada je rekla da je premijer to potpisao, ali i dalje nedostaje sprovođenje", napominje Lunaček.

Ocenjuje da sa "srpske strane, postoje stvari, poput Telekoma i energetike, koje nisu rešene".

Kada je reč o ukidanju viza ljudima sa Kosova, to se, prema rečima Lunaček, "neće desiti tako brzo", kao i da je Priština u obavezi da ispuni tri glavna uslova za ukidanje viza.

"Lopta je sada u dvorištu Kosova i Vlada Kosova mora nastaviti dalje reforme", ukazuje Lunaček navodeći da je potrebno vreme da se članice EU unije uvere da će se smanjiti broj azilanata sa Kosova, moraju biti vidljivi rezultati borbe protiv korupcije i neophodna je ratifikacija granične linije sa Crnom Gorom u kosovskom parlamentu.

Lunaček smatra i da je Priština u ovoj godini postigla "odlične rezultate" na putu evroatlantskih integracija, a prijem u UEFU i FIFU, kao i preporuke EK za ukidanje viza nazvala "istorijskim uspesima", preneo je Glas Amerike.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво