Peticija protiv Euleks-a

Predstavnici Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije predali predsedniku Borisu Tadiću peticiju za odlazak Euleksa iz Pokrajine. Primerak peticije dostavljen je i ruskoj ambasadi. Misija, kako kažu, nije statusno neutralna i radi na jačanju nezavisnog Kosova.

Delegacija Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije predala je predsedniku Srbije Borisu Tadiću peticiju, sa potpisima 48.373 kosovskih Srba, koji traže odlazak Euleksa iz pokrajine.

"Peticijom od predsednika Srbije tražimo da prizna grešku i otkaže gostoprimstvo i saradnju Euleksu, jer misija nije statusno neutralna i radi na jačanju nezavisnog Kosova", rekao je predsednik Skupštine Radovan Ničić ispred zgrade Predsedništva.

Potpredsednik Skupštine Marko Jakšić rekao je da od predsednika Srbije očekuje da u interesu očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje "Euleksu kaže zbogom".

Funkcioner Skupštine Ljubomir Kragović rekao je da je ministar inostranih poslova Vuk Jeremić ocenom iznetom juče na sednici Saveta bezbednosti UN da nema uslova da Srbi izađu na lokalne izbore 15. novembra, jer su raspisani u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, priznao da je dolazak Euleksa bio greška.

"Nakon ovoga stekli su se svi uslovi da Boris Tadić i Vuk Jeremić od SB zatraže da se povuče Euleks i da se primenjuje Rezolucija 1244 kako bi se sprečilo stvaranje prostora samo za Albance", kazao je Kragović koji je i predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije.

Nakon godinu dana boravka u pokrajini Euleks je , kaže Kragović, dokazao da sprovodi plan Martija Ahtisarija.

Delegacija Skupštine je istu peticiju čije je potpisivanje trajalo dva meseca, predala i ruskom ambasadoru kako bi i predsednik Rusije Dmitrij Medvedev, koji će u utorak posetiti Beograd, bio upoznat sa akcijom i svim ostalim aktivnostima lidera kosovskih Srba na očuvanju Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

Jakšić je rekao da predstavnici Skupštine zajednice opština Kosova i Metohije ne očekuju susret sa Medvedevim, ali da očekuju da Rusija "kao zemlja koja je po pitanju Kosova doslednija od Srbije" zajedno sa predsednikom Srbije u Savetu bezbednosti traži odlazak misije EU i vraćanje UNMIK-a.

Jakšić je dodao da se nada da će peticijom ukazati na potrebu da Vlada Srbije i predsednik više pruže i učine za boljitak srpskog naroda u pokrajini.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво