Savet bezbednosti UN o Kosovu

Njujorku će danas biti održana sednica Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu na kojoj će Srbiju predstavljati prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Na sednici će biti predstavljen najnoviji izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Kimuna o radu Unmika i situaciji na Kosovu u proteklom tromesečju.

Potom će se obratiti Ivica Dačić koji će izneti osvrt na izveštaj, našu ocenu aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji i delovanja UNMIK-a.

Kako se navodi na sajtu Ujedinjenih nacija, Ban Kimun izražava zabrinutost zbog spore primena Briselskog sporazuma.

Generalni sekretar UN je, takođe, ocenio da na Kosovu još puno toga treba uraditi na promovisanju veće tolerancije i pomirenja među zajednicama, na obezbeđivanju zaštite manjinskih prava, kao i na tome da se olakša povratak raseljenih, podrže njihova imovinska prava i zaštiti verska tradicija.

U izveštaju koji obuhvata period od 16. januara do 15. aprila ove godine, a koji će biti predstavljen na sednici Saveta bezbednosti UN posvećene KiM, on je pozdravio, kako je naveo, posvećenost kosovskog predsednika i premijera procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine i postizanju pune primene dosad postignutih sporazuma, naročito uspostavljanju Zajednice srpskih opština, objavljeno je na sajtu UN.

"Ipak, sa zabrinutošću konstatujem spor tempo implementacije u poslednjih 12 meseci i nadam se da će dosad preduzeti pozitivni koraci uz posredovanje EU biti praćeni energičnim naporima da se dovrše preostali koraci i reše druga pitanja u bliskoj budućnosti", istakao je Ban.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се