Miščević: Veliki broj poglavlja u drugoj polovini godine

Šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je da Hrvatska ne bi trebalo da blokira otvaranje poglavlja sa EU, već da bi celoj stvari trebalo da pristupi na drugi način, jer je reč o bilateralnim pitanjima.

"Komunikacije sa Hrvatskom je bilo kada smo pojašnjavali rešenja, onda se stvar prenela na Brisel i sada je to u rukama EU koja pokušava da nađe rešenje i da se prevaziđe blokada", rekla je Miščevićeva za televiziju N1.

Ona je rekla da je reč o početku velikog pregovaračkog procesa sa EU i da bi Hrvatska trebalo na drugi način da mu pristupi.

Miščevićeva je, navodeći da Hrvatska već duže vreme ne daje zeleno svetlo, posebno za Poglavlje 23, uvodeći neka nova pitanja koja nisu bila postavljena, rekla da u pregovaračkom procesu svaka država članica ima mogućnost blokade i da je to jedan od ozbiljnih problema.

"Mi moramo da nastavimo da radimo i menjamo sve ono što smo predvideli u ovim poglavljima. Ne ispunjavamo bilateralne zahteve, mi pregovaramo sa EU, ispunjavamo uslove koji se tiču prava EU kao što je saradnja sa Hagom", rekla je Miščevićeva.

Na pitanje zašto neke zemlje napreduju brže u pregovorima, poput Crne Gore koja je otvorila znatno više poglavlja, Miščevićeva je rekla da ključ leži u normalizaciji odnosa sa Prištinom i podsetila da je trebalo dve godine da se otvori prvo poglavlje, odnosno tek kada je EU rekla da je sve u redu u odnosima sa Prištinom.

"Do kraja 2016. godine najvažnije je otvoriti poglavlja 23 i 24, plus poglavlje 35, to su poglavlja koja najpre moramo da otvorimo da bismo otvorili i ostala, na kojima radimo. Za drugu polovinu godine spremamo veliki broj poglavlja", rekla je Miščevićeva.

Komentarišući saopštenje Transparentnost Srbija, koja navodi da je Akcioni plan za Poglavlje 23 "neprimećeno" usvojila tehnička Vlada Srbije u postizbornim danima i ukazuje da su mnogi rokovi za sprovođenje određenih aktivnosti postavljeni u tom planu već prošli, Miščevićeva je rekla da se akcioni plan za poglavlja 23 i 24 stalno inovira i da je Transparentnost verovatno pogledala staru verziju akcionog plana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво