Davenport: Saradnja sa svakom vladom koja želi brže u EU

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport kaže da je siguran da će ta delegacija moći efikasno da sarađuje sa svakom novom vladom u Srbiji koja želi da evropski put bude još brži i efikasniji.

Majkl Davenport je, nakon predstavljanja aktivnosti Delegacije EU, povodom Dana Evrope, novinarima rekao i da se nada da se može očekivati da poglavlja 23 i 24 budu što pre otvorena.

"Evropska komisija je već dala svoju preporuku o tim poglavljima. Sada je na članicama EU da donesu svoju odluku o njima. Nadam se da možemo da očekujemo otvaranje što pre, čini mi se da je prioritet u ovom trenutku da dođe bez odlaganja do primene akcionih planova za ta pogljavlja", rekao je Davenport.

Upitan za brzinu puta Srbije ka EU, Davenport je rekao da to zavisi od kombinacije kapaciteta i političke volje.

"Brzina zavisi od Srbije, Srbija ima kapaciteta, mislim da ima političku volju, da građani žele da Srbija bude ne samo članica EU, već takođe još uspešnija zemlja koja garantuje i poštuje sva fundmanetalna prava", naveo je Davenoprt.

Srbija je, kako je rekao, donela odluku da joj je put ka EU strateški prioritet. Ističe da nije u pitanju samo članstvo u EU, već ceo proces reformi na putu ka evropskoj zajednici.

"Srbija je već počela te reforme, ali se Srbija nalazi na početku otvaranja poglavlja i mislim da se svi nadaju da će taj proces ići brže i da će početi da se oseća veći napredak u vezi sa tim procesom", rekao je Davenport.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара