Joksimović: Zagreb koristi svoj ucenjivački kapacitet

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović rekla je za RTS da iako se Zagreb formalno pravno obavezao da neće usporavati put čitavog regiona ka članstvu u EU evidentno je da će na tom putu koristiti svoj ucenjivački kapacitet punopravog člana EU u pokušaju da oteža kandidatima da se nesmetamo kreću ka evropskim integrcijama. U ovom trenutku možemno biti uvereni da Brisel ne podržava ovakvu vrstu politike Hrvatske, smatra Joksimovićeva.

Nakon što Hrvatska ponovo nije dala saglasnot za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, ponovo se otvirilo i pitanje u kojoj meri će Zagreb i ubuduće usporavati put Srbije ka članstvu u Uniji.

I Zagreb se našao na meti kritika zbog nedavnih događaja u vezi sa obeležavanjem godišnjice zločina u Jasenovcu.  

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednica Centra za spoljnu politiku Jadranka Joskimović rekla je da iako se Zagreb formalno pravno obavezao da neće usporavati put čitavog regiona ka članstvu u EU evidentno je da će na ovom putu koristiti svoj ucenjivački kapacitet punopravog člana EU u pokušaju da oteža kandidatima da se nesmetano kreću ka evropskim integrcijama.

Rekla je da ovo nije jedinstven slučaj. "Moramo imati u vidu da je i Zagreb trpeo takvu vrstu pritisaka od Slovenije, Slovenija od Italije", podseća Joksimovićeva.

"U ovom trenutku možemno biti uvereni da Brisel ne podržava ovakvu vrstu politike Hrvatske. I u prethodnim periodima pred EP kada su hrvatski poslanici podnosili amandmane na rezolucije o napretku Srbije, odbijeni su oni amandmani koji su se odnosili na bilateralna pitanja", kaže predsednica Centra za spoljnu politiku.

Smatra da će stav Brisela i ubuduće biti takav i da će se pronaći solucija i do juna ima vremena da se poglavlja 23 kao i 24 otvore u pregovorima sa Srbijom, imajući u vidu da je to u interesu i same EU.

"Ono što je potpuno jasno je da će se svaka prilika koristiti od strane Hrvatske da se određena bilateralna pitanja pokušavaju rešavati, uprkos interesima Brisela da do takvog razvoja ne dođe", rekla je Joksimnovićeva.

Osvrćući se na američku politiku prema Balkanu, Joksimovićeva kaže da SAD u ovom trenutku, kada imaju pogled u region, gledaju na dva otvorena pitanja, a to je pitanje Kosova i pitanje BiH.

"Oni su u oba projekta učestvovali, bez obzira na činjenicu da je fokus njihove spoljne politike u ovom trenutku skoncentrisan na Bliski Istok, na Siriju, Severnu Koreju kao i na odnose sa Rusijom", kaže Joksimovićeva.    

"S druge strane, mnogo su češći kontakti i kooridnacije u vezi sa situacijom u Siriji nego što tako nizak nivo odnosa omogućava, tako da se čini da je pronađen zajednički interes Rusije i SAD da po nekim temama sarađuju kada je u pitanju zajednički interes", kaže Joksimovićeva.

Joksimovićeva kaže da SAD u ovom trenutku Srbiju posmatraju kao faktor stabilnosti u regionu i da pozitivan doprinos koji je Beograd dao normalizaciji odnosa sa Prištinom se pozitivno ocenjuje u američkim krugovima.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво