Han se nada bezviznom režimu za građane Kosova ove godine

Visoki komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han izrazio je nadu da će građani Gruzije, Ukrajine i Kosova moći da putuju kroz EU tokom 2016. godine, ali je poručio da Turska neće imati povlašćen tretman za liberalizaciju viznog režima.

Han je, u intervjuu za Radio slobodna Evropa, ocenio da su Gruzija, Ukrajina i Kosovo uradili svoj deo posla.

"Naravno, na kraju uvek ostaje politička procena, ali u ovim uslovima da tako kažem, u pogledu standarda, oni su uradili ono što je neophodno", ocenio je Han.

Odbacio je, međutim, tvrdnje da će Turska brže i lakše doći do viza u odnosu na Gruziju, Ukrajinu i Kosovo.

"Mi, kako bih rekao, sve tretiramo jednako. To znači da imamo isti pristup i prema Ukrajini, i prema Gruziji i prema Kosovu. Isto važi i za Tursku", precizirao je Han.

Istakao je da bi liberalizacija viznog režima za Tursku bila deo kompenzacije za to što je zvanična Ankara prihvatila da pomogne u smanjivanju priliva migranata i izbeglica u Evropu.

Han je, međutim, dodao da vizna liberalizacija zavisi od toga koliko brzo će, kako je rekao, partnerske zemlje "krenuti napred i ispuniti postavljene zahteve".

"U tom smislu nema popuštanja. Turska, dakle, ništa neće dobiti jeftinije od ostalih, zato što se određeni standardi moraju poštovati", naveo je Han.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво