Vučić: Stabilnost je ključna reč za Srbiju

Premijer Aleksandar Vučić najavio je veća ulaganja u namensku industriju, jer se time, kako je istakao, podiže ekonomija, ali i jasno stavlja do znanja svima da je "Srbija tvrd orah i da niko neće moći da je komada".

"Imaćemo mnogo snažniju vojsku nego danas. Ne da bismo bilo koga napadali, već da bismo mogli da sačuvamo svoju zemlju, razvijamo industriju i ekonomiju svoje zemlje", rekao je Aleksandar Vučić posle polaganja kamena temeljca za fabriku municije u Uzićima.

Vučić je istakao da se otvaranjem fabrike povećava i borbena gotovost Vojske Srbije.

Govoreći o planiranim većim ulaganjima u ovu oblast, Vučić je kazao da ćemo za četiri godine uspeti da povećavamo takvu vrstu sposobnosti Vojske za nekih 50 do 60 odsto.

Vučić je najavio da će ruski helikopteri stići za mesec dana, a da su posle toga planirane nabavke drugih letelica.

On je u Uzićima, u opštini Požega, postavio kamen temeljac za fabriku streljačke municije, ukupne investicione vrednosti od blizu 90 miliona evra, koja će u prvoj fazi zapošljavati 350 radnika.

Premijer je u obraćanju istakao da je za Srbiju ključna reč – stabilnost, te da nema bojazni za naššu zemlju samo ako uspemo da sačuvamo stabilnost.

"Zato ću se suprotstaviti svakom pokuššaju destabilizacije", poručio je Vučić u izjavi novinarima.

On je rekao da će Srbija višše ulagati u vojsku, da vojska bude mnogo snažžnija, ali ne zato da bismo nekoga napadali, već da bismo sačuvali zemlju i u stabilnim okolnostima razvijali industriju i ekonomiju uopšte.

Prema njegovim rečima, municija od 12,7 milimetara veoma je tražžena u svetu i da, kada bismo imali tri fabrike, svu municiju bismo uspeli da prodamo.

Vučić je istakao da je izgradnja fabrike municije u Uzićima važna za požeško-ariljski kraj, jer se posle dugo vremena otvara velika fabrika u kojoj će biti zaposleno 450 ljudi.

On je kazao da će u prvoj fazi biti zaposleno 300 do 350 osoba, a kada krene proizvodnja municije kalibra 12,7 – daljih stotinak.

Takođe je istakao da to nije kraj investicijama u taj kraj, već da se planira dovođenje daljih ulagača.

"To nije kraj, osim ulaganja u voćarstvo i povrtarstvo želimo da donesemo još investicija u požeško-ariljski kraj i verujemo da ćemo u tome i uspeti", rekao je Vučić.

Što se fabrike municije u Uzićima tiče, Vučić je objasnio da je prvobitno razmišljano o tome da se u saradnji sa Bosnom proizvodi municija, ali da se posle došlo do zaključka da je bolje da se gradi u Srbiji.

Pre kraja godine, prema njegovim rečima, u toj fabrici počeće da se proizvodi municija kalibra 7,62 milimetra, do maja iduće godine meci kalibra 9 milimetara, a 2018. proizvodiće se municija 12,7 milimetara.

Srbija je srećna što municiju koju proizvodi ne troši, poručio je premijer i dodao da će se suprotstaviti svakom pokušaju destabilizacije, jer nam je za napredak i razvoj potrebna stabilnost i mir u kome će se završiti i započeti auto-put do Čačka i dalje, do Požege. 

Vučić je istakao da za municijom 12,7 milimetara postoji ogromna potražnja.

"Neki vole da troše tu municiju, nama je žao zbog toga, ali radnosni smo što je mi ne trošimo", poručio je premijer.

I završetak auto-puta do Čačka, pa od Čačka do Požege, moguć je samo u miru i kada smo potpuno stabilni, dodao je.

Obraćajući se radnicima, Vučić je rekao da mu je drago što su plate redovne, iako ne velike, kao i da će raditi na tome da budu veće.

"Dobiće funkcioneri zadatak da sebi malo smanje, a vama povećaju. To će morati da bude tako bar gde mi kontrolišemo", istakao je Vučić.

Vučić je podsetio da požeški kraj ima tradiciju u proizvodnji municije, te naveo da namenska industrija Srbije u ovom trenutku ima ugovore za realizaciju u vrednosti od 530 miliona dolara.

On je kazao da želi da ljudi u Požegi osete da država brine o njima jednako kao o građanima u svim drugim gradovima u Srbiji.

"Pogledajte kako danas izgleda Velika Plana. Istopim se ceo kada mi donesu slike i vidim koliko 'lazara' je poređano. To pokazuje koliko su vredni naši radnici i proizvodi", zaključio je Vučić.

Premijera su u Uzićima dočekali radnici koji su angažovani na početnim radovima, kao i meštani. Investitor nove fabrike je firma "Borbeni složeni sistemi" d. o. o., koja je deo sistema "Jugoimport SDPR", a radove izvodi PMC "Inženjering".

Fabrika će proizvoditi municiju malog kalibra od 5,56 mm, 7,62 mm i 9 mm, sa godišnjim kapacitetom proizvodnje od 140 miliona komada.

Planirano je da prva i druga faza izgradnje fabrike budu završene do jula 2017, kada će se zaposliti 350 radnika.

Za požešku opštinu koja je poslednjih godina ostala bez 2.000 radnih mesta, početak stabilizacije označava upravo ova fabrika. Zato i ne čudi što se za samo pet dana za posao u njoj prijavilo već 400 kandidata.

Nakon treće faze izgradnje fabrike, čije se okončanje planira za 2020. godinu, u njoj će biti zaposleno još 100 radnika.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара