Poglavlje 23, efikasnije i brže do pravde

Duga i spora suđenja jedan su od glavnih problema pravosuđa u Srbiji. U više od 500.000 predmeta građani na presudu čekaju između pet i deset godina. Efikasnije i brže pravosuđe biće jedan od najvažnijih ciljeva pregovora Srbije i Evropske unije u okviru poglavlja 23, koje bi trebalo da bude otvoreno u junu.

Četiri porodice ostale su bez krova nad glavom kada je greška u građevinskim radovima u Dubljanskoj ulici u Beogradu dovela do urušavanja okolnih kuća. U postupku za nadoknadu štete ni posle šest i po godina nema presude.

"Šest godina a mi i dalje kao podstanari živimo bez krova nad glavom, sami snosimo sve troškove kroz koje prolazimo zbog svega ovoga, a i ne vidimo kraj. Ne vidimo da će uskoro biti doneta sudska odluka jer sad tek čekamo da nam se odredi novi sudija", kaže Nives Ćulić.

Slučaj Dubljanske je jedan od 500.000 predmeta na policama srpskih sudova koji na odluku čekaju između pet i deset godina. Vrhovni kasacioni sud naložio je da se do 1. jula reše svi krivični predmeti stariji od pet i parnice starije od deset godina.  

"Iluzorno je nadati se da će biti rešeni svi predmeti, jer postoje i objektivni razlozi, stranke nisu dostupne, ali važno je da smanjimo razloge na razumnu meru. Da se predmeti koji su po programu sudova prioritetni, da se zaista sa njima tako i postupa", kaže Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

Efikasnija i brža pravda biće jedan od glavnih ciljeva pregovora Srbije i EU u poglavlju 23 koji bi trebalo da počnu u junu. U akcionom planu je precizna lista mera čiju primenu će pratiti i pomagati Evropska komisija.

"Tražili smo od Srbije da unese što više konkretnih datuma za ispunjavanje planova. Tražili smo i da navedu indikatore rezultata koji su merljivi. Akcioni plan ostaje mapa puta sve do članstva Srbije u EU. Naše praćenje će se zasnivati na onom što su naši partneri stavili u akcioni plan", kaže Sabin Zvanepul iz Evropske komisije.

Rasteretiti sudove komunalnih predmeta, modernizacija i bolja organizacija sudova, obuka sudija za primenu novih zakona – neke su od mera iz Akcionog plana.

"Sve ono što od nas EU traži, preporučuje ono što traži da bi dostigli neki njihov nivo, i sve ono što mi u zemlji inače treba da uradimo kako bi ljudi imali kvalitetniji život sa druge strane, što se u većoj meri to preklapa, što su više to dve strane istog novčića, to smo na boljem putu. Mislim da kad je u pitanju 23 poglavlje da je to 99,99 odsto", kaže Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde.

Koristeći novi zakon o pravu na suđenje u razumnom roku, oštećeni stanari Dubljanske ulice podneli su prigovor sudu zahtevajući da se odredi rok u kojem je sudija dužan da donese presudu. Osam godina posle rušenja, nadaju se da će to pomoći da vrate krov nad glavom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи