Đurić: Postigli smo važne dogovore za naš narod na KiM

Posle osamnaest i po sati razgovora, timovi Beograda i Prištine postigli su sporazum. Rešeno je pitanje ličnih karata, dogovoreno da se ukine blokada prolaska kamiona koji prevoze opasne materije. Neće biti zabrane ulaska srpskim zvaničnicima, a izbori u nedelju na Kosovu će biti održani, uz posredstvo OEBS-a, po istim pravilima kao 2014.

Najteži do sada, ali razgovori sa dobrim rezultatom. Tako direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju ocenjuje jučerašnji sastanak. Jednostrane poteze, kaže, Priština donosi poslednjih meseci. Da bi se oni rešili, bilo je potrebno više od 18 sati razgovora.

"Mislim da smo postigli dobar rezultat za našu zemlju i naš narod na KiM, i mislim da ovaj napor koji smo uložili zaista vredi sve one energije koja je uložena, evo još jednom ponavljam, želim Srbiji dobro jutro iz Brisela", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Na stolu su bile četiri teme i postignuta su četiri rešenja. Najpre, o najavljenoj zabrani prolaska građanima sa srpskim dokumentima.

"Lične karte Srbije se normalno upotrebljavaju kao i do sada, znači neće biti blokada, neće biti nikakvih prepreka", kaže Đurić.

Od ponedeljka, 25. aprila, preko administrativnih prelaza ponovo će prelaziti kamioni koji prevoze opasne materijale. Brisel je ukinuo i prištinsku zabranu ulaska za srpske zvaničnike. Dogovoren je i način glasanja na nedeljnim parlamentarnim izborima.

"Postignut je dogovor o održavanju izbora po istom modelu kao 2014. godine, uz prisustvo OEBS-a, koji će garantovati da na biralištima sve bude regularno, da bude bezbedno", naveo je Đurić.

Prema ranijem dogovoru, u nedelju, 24. aprila, glasaće se na 90 biračkih mesta u Pokrajini.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара