Miščević: Tema socijalnog dijaloga suštinski važna

Šefica Pregovaračkog tima za pregovore sa Evropskom unijom Tanja Miščević izjavila je da bi u toku ove sedmice trebalo da bude usvojen izveštaj sa skrininga za poglavlje 19, koje tretira socijalnu politiku i zapošljavanje, kao i da je tema socijalnog dijaloga za nas suštinski značajna.

Otvarajući okrugli sto na temu "Regulisanje konflikata: pregovori, štrajk i mirno rešavanje radnih sporova", Miščevićeva je navela da se za poglavlje 19 radi akcioni plan, kao i analitička baza svih istraživanja i zahteva neophodnih za proces pregovaranja.

Ističe da je to bitno da bismo pregovore vodili ne u skladu sa našim osećajem kako to treba da izgleda, već u skladu sa onim što objektivno jeste.

Miščevićeva je napomenula da je tema socijalnog dijaloga za nas suštinski važna i da je kao takvu posmatramo.

"Raduje me i što pored izborne kampanje i priče o investicijama, i razgovora o političkim pitanjima za poglavlja 23 i 24, mi ovde danas nastavljamo razgovor o socijalnom dijalogu o radničkoj participaciji i učešću radnika, ali i o ulozi sindikata i o rešavanju radnih sporova", rekla je šefica Pregovaračkog tima Srbije.

Član Pregovaračkog tima Zoran Stojiljković istakao je da izrada akcionog plana praktično znači da zbog težine problema i nedostatka kapaciteta mi još nismo u stanju da otvorimo pregovaračko poglavlje i da treba u vrlo kratkom i razumnom roku da kroz akcioni plan podignemo te kapacitete, jasno profilišemo i targetiramo kritičke tačke.

"Treba da utvrdimo polja koja prave smetnje i da se vidi kako da se u najkraćem mogućem roku uz pomoć svih koji mogu da podrže i od projekata i onoga što je pregovarački tim, akademska zajednica, organizacije civilnog društva, da socijalni partneri reprezentativni sindikati i unija poslodavaca podigdnu kapacitete", objasnio je Stojiljković.

Direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova Mile Radivojević najavio je da će biti održan prvi sastanak radne grupe koja će u narednom periodu raditi na tekstu izmena i dopuna Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova, ukazujući da je uloga Agencije da doprinosi uspešnosti socijalnog dijaloga.

"Očekujemo da novi zakon proširi nadležnosti same Agencije i da poveća ulogu miritelja i arbitara u socijalnom dijalogu i u rešavanju individualnih radnih sporova", naveo je Radivojević u izjavi za Tanjug.

Prema njegovim rečima, Agencija može da deluje preventivno i da se uključi u postupak kolektivnog pregovaranja pre samog otpočinjanja pregovora.

Ako se to ne dogodi i u toku pregovora dođe do spornih pitanja, miritelji Agencije mogu da se uključe u preogovore i u najkraćem zakonskom roku od 30 dana, doprinesu da se sporne situacije reše i da se potpiše sporazum o rešenju spornih pitanja, naglasio je Radivojević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи