Pastor: Odnosi Srbije i Mađarske na istorijskom maksimumu

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je u Beogradu da odnosi Srbije i Mađarske nikada nisu bili jači nego sada.

Balint Pastor kaže da je susret mađarskog i sprskog premijera pre dva dana u Subotici potvrdio da su odnosi dve države na istorijskom maksimimu i dodaje da to znači da se na to možemo nadovezati i graditi zajedničku budućnost.

Prema njegovim rečima, sada ne treba da se govori o nekim stvarima koje su se dešavale pre 70 godina, nego o zajedničkim investicijama, o stvaranju radnih mesta o smanjenju nezaposlenosti.

"I baš su o tome pričali premijeri Srbije i Mađarske kada je otvorena jedna fabrika u Subotici. Radi se o preduzeću čiji su vlasnici vojvođanski Mađari i Mađari iz Mađarske", rekao je Pastor u prostorijama opštine Vračar.

Osvrćući se na stranački program LSV-a, Pastor je naveo da slogan te stranke za izbore "Tačka poverenja", znači da i ljudi u Beogradu i u Vojvodini znaju šta od nje mogu da očekuju.

"Iako nismo uvek uspevali da ispunimo ono što smo obećavali, nikad nismo odustali od naših ciljeva, niti smo ikad ostavili ono što smo zacrtali u našim izbornim programima. Bili smo mi i deo vladajuće većine, kao što je sada, i bili smo i u opoziciji", podsetio je.

Takođe, napomenuo je da je SVM uvek zastupao iste stavove i kada su u pitanju evropske integracije i evroatlanske integracije, kao i evropeizacija države, poljoprivreda i položaj Vojvodine.

Prema njegovim rečima, SVM je za poslednje dve godine uspeo da postigne neke ciljeve koje nijedna Mađarska zajednica nije uspela na ovim prostorima i u ovom regionu.

Pastor je ukazao da pored Mađara u Srbiji ima oko milion i po Mađara u Rumuniji, nekoliko stotina hiljada u Slovačkoj, Ukrajini, nekoliko desetina hiljada u Hrvatskoj i nekoliko hiljada u Sloveniji, ali nijedan deo mađarske zajednice nije uspeo da ostvari prioritete, koje je SVM uspela u nekoliko poslednjih godina u Srbiji.

"Pre svega mislim na srpsko-mađarsko prijateljstvo i pomirenje", ukazao je Pastor.

Od ostalih rezultata SVM-a, rekao je da nijedna druga mađarska zajednica nije postigla srazmerno zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina.

"Ako pogledate koliko u Vojvodini ima policajaca pripadnika mađarske nacionalne manjine, a isto se može reći i za sudije, javne tužioce, carinike i tako dalje, videće da se u nekim slučajevima radi i o obrnutoj proporciji", naveo je Pastor ukazujući na primer Kanjiže gde je Mađarsko stanovništvo zastupljeno u procentu od oko 70 odsto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи