Srbi sa severa KiM najavljuju blokade zbog ličnih karti

Ukoliko vlasti u Prištini ostanu pri odluci da ne dozvole kretanje preko prelaza Jarinje i Brnjak ka centralnoj Srbiji sa ličnim kartama Srbije, Srbi sa severa Kosova i Metohije upozorili su da će blokirati te prelaze.

Kako se navodi u saopštenju koje su potpisali gradonačelnici četiri opštine sa severa KiM, najava prištinskih vlasti da će onemogućiti kretanje preko administrativnih prelaza sa srpskim ličnim kartama, predstavlja "nedvosmislenu pretnju nasiljem".

"Srbi sa severa KiM pokazali su u prošlosti da umeju da na organizovan način odgovore na jednostrane akte nasilja iz Prištine. Nećemo dozvoliti da budemo zatvoreni u geto a ukoliko ne bude moguće da se preko Jarinja i Brnjaka pređe sa ličnim kartama koje je izdala Srbija, blokiraćemo te prelaze i preko njih neće moći da pređe niko i ništa", piše u saopštenju.

Gradonačelnici su pozvali Prištinu da "još jednom dobro razmisli da li sa Srbima sa severa KiM želi da razgovara jezikom nasilja ili da probleme rešava dijalogom".

Saopštenje su potpisali gradonačelnici Severne Kosovske Mitrovice Goran Rakić, Zubinog Potoka Stevan Vulović, Leposavića Dragan Jablanović i Zvečana Vučina Janković.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije danas u Nišu da će početkom naredne sedmice u Briselu razgovarati s predstavnicima Kosova o problemu s ličnim kartama tamošnjih Srba.

"Radimo na tome. U ponedeljak ili utorak imaćemo sastanak u Briselu", kazao je Vučić novinarima.

Kosovsko Ministarstvo za dijalog sa Beogradom odlučilo je juče da se od 18. aprila ne dozvoli ni ulazak ni izlazak sa Kosova osobama koje imaju lične karte Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво