Jeremić: Jedan od ciljeva je oživljavanje UN

Kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić predstavio je u sedištu UN svoj program, u kojem se založio za revitalizaciju uloge UN, obećavši da će, "ako mu pripadne čast" da bude izabran, nastojati da "od prvoga dana sprovodi sva konkretna obećanja" iz svog programa.

Jeremić je precizirao da će jedan od prioriteta njegovog programa biti održivi razvoj i da UN mora da uradi više u postizanju održivog razvoja u narednih 20 godina.

Naglasio je da je teško zamisliti okolnosti u kojima neće biti pritisaka na generalnog sekretara UN i dodao da on mora "imati kičmu" i da se od njega očekuju hrabrost i mudrost.

"Ako mislite da idemo u pravom smeru, pravom brzinom, i da u UN ne treba ništa menjati, onda ja verovatno nisam čovek za vas. Tražim podršku za neophodne reforme", naglasio je Jeremić.

Naveo je da će ukoliko bude izabran za generalnog sekretara blisko sarađivati sa članicama UN i telima u toj organizaciji.

Kao ključan element svog programa izdvojio je zaštitu ljudskih prava i naglasio da se trenutno mali deo budžeta UN odvaja u te svrhe.

"Nameravam da budem snažani zagovornik ljudskih prava i da mi to bude prioritet. Po sadašnjoj strukturi UN, za ljudska prava hronično se izdvaja manje novca. Nameravam da radim sa vama, da se to promeni, posebno kada je reč o Kancelariji visokog komesara za ljudska prava. Predložio sam i formiranje nove Međuagencijske specijalne jedinice za sprečavanje genocida i drugih masovnih zverstava. Ja bih predsedavao tom organu kao generalni sekretar UN, on bi zasedao mesečno – da bi se osiguralo da se takvi zločini više nikada ne ponove", rekao je Jeremić.

Poručio je da je obavljajući funkciju predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN stekao menadžerske sposobnosti koje mora da poseduje novi generalni sekretar.

Izbeglička kriza je test kredibiliteta međunarodne zajednice, napomenuo je Jeremić i dodao da se posao ne završava obezbeđivanjem hrane i skloništa za raseljene, već da se mora raditi više na poštovanju njihovih ljudskih prava i pružanju boljih šansi.

Jeremić je ocenio da je svet u dubokoj transformaciji, opterećen rastućim geopolitičkim trzavicama i erozijom poverenja u međunarodni sistem.

Obezbeđenje mira, stabilnosti i napretka u takvim okolnostima, ukazao je, zahtevaće nove globalne strategije i rešenja, kao i mnogo intenzivniju međunarodnu saradnju.

Precizirao je da njegova platforma sadrži 53 konkretna obećanja koja namerava da ispunjava od prvog dana.

Kao ključne elemente svog programa izdvojio je održivi razvoj, klimatske promene, sprečavanje konflikata i mirovne operacije, zaštitu ljudskih prava i revitalizaciju UN.

"UN se moraju oživeti kako bi ostale ono što su njihovi dalekovidi osnivači i nameravali – mesto na kojem se zemlje članice okupljaju oko zajedničke agende za globalni napredak", naglasio je Jeremić.

Kada je reč o reformi Saveta bezbednosti, rekao je da je to jedno od ključnih pitanja ako se želi očuvanje kredibiliteta UN u 21. veku. Ovo nije 1945, svet je sada malo drugačiji, poručio je Jeremić.

Jeremić je deveti kandidat za generalnog sekretara UN. Od devet kandidata petoro je iz bivše Jugoslavije, a četiri su žene.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво