Kocijančič: Komisija iščekuje otvaranje poglavlja 23 i 24

Portparolka Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Maja Kocijančič ponovila je za "Tanjug" da Evropska komisija podržava i s nestrpljenjem iščekuje otvaranje poglavlja 23 i 24 u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

Povodom vesti da je Evropska komisija odbacila zahteve kojim je Zagreb praktično blokirao Srbiju u pregovaračkom procesu i otvaranju poglavlja 23, Kocijančič je ponovila ranije izneti stav Komisije.

"Evropska komisija s nestrpljenjem iščekuje naredne korake u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i otvaranje poglavlja 23 o prvosuđu i temeljnim pravima i 24 o pravdi, slobodi i bezbednosti", navela je Kocijančič.

Razgovori su u toku, i Komisija je spremna da pređe na naredne korake čim bude postignuta jednoglasnost među državama članicama, dodala je Kočijančič.

Komisija je odbacila zaheve Hrvatske, a reč je pre svega o pitanju srpskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine, za koji EK kaže da ne treba da bude uslov za otvaranje pregovora u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava, te da takav stav zastupa od početka, javila je Hina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи