Jutarnji list: Brisel odbacio hrvatske argumente o blokadi Srbije

Evropska komisija odbacila je hrvatske zahteve u sporu sa Srbijom zbog kojih je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 23 u procesu evrointegracija, objavio je zagrebački "Jutarnji list" poverljivi izveštaj EK.

Zagrebački dnevnik navodi da EK ne smatra spornim srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji kojim se Srbija proglasila nadležnom za suđenje za ratne zločine počinjene u drugim državama bivše Jugoslavije.

EK smatra da međunarodno pravo ne sprečava bilo koju državu da svoju jurisdikciju proširi i takozvanom ekstrateritorijalnom ili univerzalnom jurisdikcijom, navodi list.

Taj zakon, prema mišljenju EK, "ne predstavlja kršenje suvereniteta dotične države", niti predstavlja mešanje u unutrašnje poslove te države.

U "non-paper" dokumentu na koji se poziva Jutarnji list, Komisija navodi da bi dve države bilateralno trebalo da reše problem, a ne kroz pregovore Srbije s EU, i zalaže se za deblokadu srpskih pregovora.

"Ovih dana traju konsultacije između Hrvatske i EK, ali i drugih država članica, kako bi se pronašao način da se proces pokrene i Srbija do kraja do juna otvori poglavlje 23", navodi list.

U tekstu se dodaje i da Hrvatska veruje da bi neki od njenih zahteva trebalo da budu merila EU prema Srbiji u poglavlju 23, bilo kao prelazna ili kao merila za zatvaranje poglavlja o pravosuđu.

EK je pripremila svoje zaključke pošto je saslušala argumente Hrvatske, ali i odgovor Srbije.

Jutarnji list navodi da je kao jedan od primera političke zloupotrebe spornog zakona Hrvatska navela optužnicu Srbije protiv Ejupa Ganića.

Uz ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cele bivše Jugoslavije, Hrvatska traži da u pregovaračka merila za Srbiju budu uneti i puna saradnja s Haškim tribunalom i ispunjavanje obaveza iz međudržavnog sporazuma o pravima manjina.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво