Visković: Jeremić ima strahovitu energiju

Univerzitetski profesor i bivši diplomata Ivo Visković smatra da je dobro što je Vlada Srbije zvanično podržala kandidaturu Vuka Jeremića za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i dodao da je on sada glavni igrač u toj trci.

Visković je istakao da bi bilo neobično da je Jeremića kandidovao neko drugi, a da ga njegova zemlja ne podrži.

"Mislim da je jako dobro što je naša Vlada i zvanično podržala kandidaturu Vuka Jeremića. Naravno, najbolje bi bilo da smo ga i sami kandidovali. On je sada i kandidat Vlade Srbije, ali njega je predložila Južnoafrička Republika", rekao je Visković za Slobodnu Evropu.

Prema njegovim rečima, ono što je najvažnije je da je "Vlada očigledno dobro ispitala stavove velikih sila".

"I to je ohrabrujući znak, jer podrška koja je data Jeremiću znači da on ima indirektnu podršku onih koji će u Savetu bezbednosti o tome odlučivati. A to je u njegovom slučaju bilo najproblematičnije. Tako da mislim da u ovom trenutku on postaje glavni kandidat za to mesto", objašnjava Visković.

Upitan zašto je Vlada tako dugo čekala da donese odluku, Visković odgovara da su neke velike sile imale rezerve prema stavovima Jeremića.

"To je očigledno u međuvremenu razjašnjeno. On je sada jedan od glavnih favorita, ako ne i glavni. Ima reputaciju, prepoznatljivost u UN i strahovitu energiju", procenjuje Visković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара