Joksimović: Hrvatska nema moć da zaustavi Srbiju na putu ka EU

Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku kaže za RTS da je važna poruka sajma privrede u Mostaru da ima prostora za dijalog u regionu. Dodaje da Srbija u odnosima sa Hrvatskom beleži negativan trend.

Aleksandra Joksimović rekla je u Dnevniku RTS-da je u pravom trenutku došlo do sajma privrede u Mostaru.

"Sama činjenica da su svi došli, da niko iz regiona nije otkazao učešće, govori da su svi želeli da se sretnu i da ima prostora za dijalog, a to je važna poruka. Turbulencije su nastale kroz presude Haškog tribunala, a što se tiče BiH, bilo je za očekivati da će izazvati burne reakcije. Sa njima imamo uspone i padove u zavisnosti od okolnosti", napominje Joksimovićeva.

Kaže da u odnosima sa Hrvatskom beležimo negativan trend.

"Izborom nove vlade nastavljena je stara retorika koja nije splasla i koja je i dalje na dnevnom redu. Hrvatska koristi ucenjivački potencijal ali nema tu vrstu snage i moći da zaustavlja Srbiju na evropskom putu, ali mislim da će konstantno biti kamen spoticanja", smatra Joksimovićeva.

Dodaje da će se ova situacija sa Hrvatskom prevazići korak po korak.

"To je proces koji je Hrvatska prošla u odnosu sa Slovenijom, Slovenija u osnosu sa Italijom. EU je pokazala šta misli o ovom načinu uslovaljavanja i stavovi EU su jasni", dodaje Joksimovićeva.

Kaže da bi istočna Evropa trebalo da da kandidata za generalnog sekretara.

"Mislim da je za Srbiju važno bilo da ima svog kandidata, posebno što je u pitanju kandidat koji ima iskustva u UN. Ishod je neizvestan, velike sile su zainteresovane da to bude kandidat po njihovim kriterijumima, što nije jednostavno", zaključuje Aleksandra Joksimović.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво