Vučić: Svi u regionu dužžni da obezbede stabilnost

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je u Mostaru da i Srbija, i Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju obavezu da obezbede stabilnost i sigurnost za sve svoje građane. Istakao je da probleme treba rešavati, a ne gurati pod tepih. Vučić boravi u BiH povodom otvaranja 19. Međunarodnog sajma privrede "Mostar 2016".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić započeo je posetu Mostaru razgovorom sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem i hrvatskim članom Draganom Čovićem.

Nakon sastanka sa Mladenom Ivanićem, rekao je da se razgovaralo o saradnji Srbije i BiH o regionalnim odnosima i o položaju srpskog naroda.

"Za Republiku Srbiju Bosna i Hercegovina je jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera, četvrti trgovinski partner, treća izvozna destinacija - posle Italije i Nemačke. Želimo da te odnose unapredimo", rekao je Vučić.

Smatra da je za to regionalna stabilnost od ključnog značaja.

"Uložićemo mnogo truda, mnogo energije, mnogo napora da očuvamo i mir i punu stabilnost za sve ljude na Zapadnom Balkanu", poručio je Vučić.

Premijer je poručio da i Srbija, i Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju obavezu da obezbede stabilnost i sigurnost za sve svoje građane.

Dodao je da svaki put kada iznosi zabrinutost, to čini za ceo region.

Upitan za planirani sastanak sa predsedavajućim Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, u kontekstu podignutih tenzija posle haških presuda, srpski premijer je istakao da je bolje da imamo iskrene i otvorene odnose, da rešavamo probleme, a ne da ih stavljamo pod tepih.

"Probleme treba da rešavamo, a ne da ih stavljamo pod tepih", rekao je predsednik srpske vlade i najavio da će u razgovoru sa Izetbegovićem, kao i uvek, biti potpuno otvoren i iskren.

Na pitanje novinara da li će se sastati i sa hrvatskom predsednicom Kolindom Garabar Kitarović, koja je najavila susret, Vučić je odgovorio da je to dobra vest i da se nada da će moći da dođe do tog sastanka.

Što se blokade Srbije u EU tiče, Vučić je naglasio da Hrvatska o tome odlučuje i da je to njihova stvar, a da će se Srbija ponašati u skladu sa evropskim pravilima i praksom, dobrim običajima i dobrim komšijskim običajima.

Premijer je, posle sastanka sa hrvatskim članom Predsedništva BiH, naglasio da Srbi i Hrvati treba da rade na uređenju svojih odnosa, na dobrobiti budućih generacija.

Dodao je da je sa Čovićem podelio želju i nadu da će Srbi i Hrvati, kako u Bosni i Hercegovini, tako i između Srbije i Hrvatske, umeti da urede svoje odnose na dobrobit budućih generacija.

Ivanić: Dosta sa nepotrebnom retorikom i lekcijama

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić istakao je da je krajnje vreme da se spuste tenzije na liniji Sarajevo-Beograd.

Bošnjačka strana treba da prestane sa nepotrebnom retorikom i držanjem lekcija Srbiji, rekao je Ivanić posle susreta sa premijerom Srbije.

"„Bilo je previše negativnog prema Srbiji iz BiH u prošloj, pa i ovoj godini, bez ikakvog razloga. Podsetio bih na incident u Srebrenici, otkazivanje posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića zbog Nasera Orića, te na nepotrebnu retoriku i držanje lekcija posle poslednjih presuda Haškog tribunala", rekao je Ivanić.

Istakao je da odnosi Srbije i BiH nisu nikada bili u problemima, jer u ime BiH mogu da govore samo tri člana Predsedništva zajedno.

„"Izetbegović je izneo lične stavove, koji nisu stavovi BiH. BiH smatra da u Srbiji ima dobrog i korektnog prijatelja“", naglasio je Ivanić i dodao da će se to tako nastaviti i dalje.

Dodao je da je vreme da se na bošnjačkoj političkoj sceni stane s tim i umesto sukoba krene u zajednički razvoj i saradnju.

Iz Srbije, prema njegovim rečima, takvih poruka saradnje je bilo i u prošloj i ovoj godini.

Vučić se nalazi u jednodnevnoj poseti Mostaru, gde prisustvuje otvaranju 19. Međunarodnog sajma privrede, zbog kojeg je podignut nivo bezbednosti.

Pre otvaranja sajma, premijer se sastao sa predstavnicima srpske zajednice u Mostaru, kao i vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem sa kojim je razgovarao o izgradnji Saborne crkve u Mostaru i pomoći Vlade Srbije za izgradnju crkve.

Predstavnici Srba, koji žive u ovom gradu, upoznali su premijera sa položajem srpske zajednice u Hercegovini.

"Drago mi je ššto su Srbi žželili da ostanu u Mostaru i da žžive sa druga dva naroda. Mi ćemo pomoći koliko možžemo da to i ostvare. Ovde postoji dobra budućnost za sve ljude i sve narode", rekao je Vučić.

Vlada Srbije će dati podršku u oblasti poljoprivrede, kao i za obnovu Saborne crkve, naglasio je premijer nakon sastanka.

Sa predstavnicima srpske zajednice razgovarao je i o njihovom, ne lakom položaju, kao i želji da ostanu da žive u Mostaru.

Tema razgovora bila je i situacija u regionu, rešavanje aktuelnih problema, kao i dobra budućnost za sva tri naroda u Bosni i Hercegovini.

Procenjuje se da u gradu na Neretvi živi oko 5.000 Srba, koji u Mostaru nikad nisu imali svog predstavnika u lokalnoj administraciji. Saborni hram u Mostaru poruššen je tokom rata devedesetih godina. Bila je to jedna od najstarijih i najvećih crkava na Balkanu i u Mostaru najznačajniji spomenik iza Starog mosta. Crkva je izgrađena 1873. godine i bila je najveća u Hercegovini.

Vučić je razgovarao i sa ambasadorkom SAD u Bosni i Hercegovini Morin Kormak o regionalnoj stabilnosti, kao i situaciji u BiH, a u planu je i odlazak u Sabornu crkvu Svete Trojice.

Po otvaranju i obilasku Sajma, Vučić je razgovarao sa Bakirom Izetbegovićem, predsednikom Predsedništva Bosne i Hercegovine.

U fokusu privreda, ali i spuštanje tenzija

Vučić je u poseti Mostaru povodom 19. Međunarodnog sajma privrede, ali su politički odnosi u regionu izbili u prvi plan, budući da u tom gradu borave i šefovi država Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u trenutku kada su odnosi u regionu upravo u trouglu te tri zemlje iznova zaoštreni.

Do toga je došlo nakon hrvatske blokade evropskog puta Srbije i otvaranja pregovaračkog poglavlja 23, kao i posle dve haške presude i najave Bakira Izetbegovića da bi BiH mogla da pokrene reviziju postupka po tužbi protiv Srbije za agresiju i genocid.

Premijer Srbije privukao je stoga pažnju novinara iz brojnih redakcija, a na njihovo pitanje o političkim okolnostima koje su prethodile sajmu u Mostaru, poručio je da će Srbija učiniti sve da odnosi u regionu napreduju.

Na otvaranju sajma govorili su direktorka Mostarskog sajma Dalfine Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljube Bešlića, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, predsednica Hrvatske, predsednik Crne Gore Filipa Vujanovića, zamenik premijera Vlade Republike Turske - zemlje partnera sajma Numana Kurtulmuša.

U grad na Neretvi, pored njih, doputovao je gotovo ceo diplomatski kor iz Sarajeva, na čelu sa Visokim predstavnikom Međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inckom, američkom ambasadorkom Morin Kormak i ambasadorom OEBS Džonatanom Murom.

U Mostaru će se predstaviti niz kompanija iz regiona, koje će, po otvaranju sajma, visoki gosti obići u izložbenom prostoru.

Na ovogodišnjem Sajmu privrede u Mostaru u Paviljonu 1 svoj štand ima Privredna komora Srbije, koja će predstaviti privredne potencijale naše zemlje.

Takođe, više preduzeća iz Srbije zastupljeno je štandovima na Sajmu, kao i Turistička organizacija Srbije, koja će prezentovati turističke ponetcijale naše zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво