Vučić u Mostaru

U Mostaru se održava 19. Međunarodni sajam privrede „Mostar 2016", kojem će, pored drugih državnika iz regiona, prisustvovati i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Premijer Vučić će se sastati sa predstavnicima Predsedništva Bosne i Hercegovine - predsedavajućim Bakirom Izetbegovićem i srpskim i hrvatskim članovima Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem, kao i sa predstavnicima srpske zajednice u Mostaru i vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem.

Sve je spremno za Međunarodni privredni sajam. Na otvaranju se očekuje obraćanje direktorke Mostarskog sajma Dalfine Bošnjak, gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića, predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, premijera Srbije Vučića, kao i zamenika premijera Vlade Republike Turske - zemlje partnera sajma, Numana Kurtulmusa.

Da li će i gosti, zvaničnici, biti spremni da iskoriste Mostar za mesto susreta i razgovora, zasad nije poznato.

Izvesno je da do susreta najviših predstavnika zemalja regiona u tom gradu dolazi posle dve hašške presude, koje su uzburkale duhove i u Srbiji, i u BiH i u Hrvatskoj, a potom i posle rezervi Hrvatske prema spremnosti Srbije za otvaranje poglavlja 23.

"Stabilnost regiona je ono o čemu treba da se brinemo i moramo bolje i više međusobno da se razumemo", rekao je Vučić za portal Politiko uoči odlaska u Mostar.

Ukazao je da su haške presude podstakle napetu atmosferu kakva nije bila godinama.
"Od sredine marta s vremena na vreme izgledalo je kao da smo se vratili u 90-te godine....Kao neka vremenska mašina", rekao je Vučić.

Bez obzira na sadašnje potešškoće u odnosima BiH i Srbije, dve držžave moraju graditi bolji odnos zasnovan na poverenju i uzajamnom uvažavanju, poručuje i Izetbegović.

Izetbegović je u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz rekao da će u odnosima dveju zemalja i ubuduće biti oscilacija, ali dodaje da je siguran da i u Srbiji, kako je rekao, razumeju značaj mira i saradnje.

I - značaj ekonomije, imajući u vidu da je slaba ekonomija zgodno tlo za političko varničenje.

U Mostaru će se predstaviti niz kompanija iz regiona, koje će, po otvaranju sajma, visoki gosti obići u izložbenom prostoru.

U Paviljonu jedan svoj štand ima i Privredna komora Srbije, koja će predstaviti privredne potencijale naše zemlje.

Takođe, više preduzeća iz Srbije imaće svoje štandove, ali i Turistočka organizacija Srbije, koja će prezentovati turističke potencijalne naše zemlje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво