Bačić: U Srbiji vlada antihrvatsko raspoloženje

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić rekao je da je, posle odluke Hrvatske da ne da saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije s EU, u Srbiji "zavladala antihrvatska histerija", prenosi agencija "Hina".

Slaven Bačić istakao je da se očigledno radi o koordinisanoj akciji u kojoj učestvuju vodeće i minorne srpske stranke, mediji, pojedine organizacije, ali i neka nepostojeća hrvatska udruženja, prenela je hrvatska novinska agencija.

Navedena je i Bačićeva ocena da se na hrvatsku manjinu i njeno vođstvo na taj način "vrši pritisak, da oni izvrše pritisak na Hrvatsku, kako bi ona dala zeleno svetlo evropskom putu Srbije".

Bačić tvrdi kako je "atmosfera napetosti dovelo do tenzija u Sremu, gde su pojedini pripadnici hrvatske zajednice doživeli da ih u javnosti nazivaju ustašama, da ih vređaju i poručuju da se odsele u Hrvatsku".

Naveo je da je pozicija Hrvatske po pitanju prava hrvatske manjine razumljiva, jer Hrvatska "samo traži poštovanje bilateralnog sporazuma dve zemlje o osiguravanju zastupničkih mandata za predstavnike zajednice".

Hina prenosi da je "na stvaranje antihrvatskog raspoloženja u Srbiji upozorio i predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov".

"Situacija je za nas jako nepovoljna. Šešelj je oslobođen optužbi, Srbija je u predizbornoj kampanji, a Hrvatska uslovljava njen nastavak pregovora s EU ispunjavanjem određenih obaveza. Sve to stvara snažno antihrvatsko raspoloženje u prostoru javnosti, što za posledicu ima povećanje straha kod pripadnika hrvatske manjine, njihovo povlačenje i pasivnost", naveo je Žigmanov.

Dodao je da će "uprkos tome Demokratski saveza Hrvata u Vojvodini delovati pozitivno kako bi ohrabrili Hrvate u Srbiji da izađu na izbore zakazane za 24. april".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво