Reagovanja na hrvatsku blokadu pregovora o poglavlju 23

Nakon što Hrvatska nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, reagovali su zvaničnici u Srbiji i regionu. Stefanović: Očigledno da vlasti u Zagrebu nemaju dobrosusedske namere. Kurc: Dalje približavanje Srbije EU je u našem neposrednom interesu.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je da je očigledno da vlasti u Zagrebu nemaju dobrosusedske namere kad je reč o otvaranju poglavlja u pregovorima Srbije sa EU, ali da Srbija zbog toga neće promeniti svoj stav i poziciju.

"Žalosno je što Hrvatska na ovakav način pokazuje svoj stav prema Srbiji i istinski odnos prema narodu Srbije, ali je očigledno da vlasti u Zagrebu nemaju dobrosusedske namere kad se radi o otvaranju poglavlja prema Srbiji", rekao je Stefanović Tanjugu.

Naveo je da je potpuno besmisleno i smešno što Hrvatska očekuje da će premijer Aleksandar Vučić zbog toga promeniti svoj stav i poziciju u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, što se, rekao je, nikad neće dozvoliti.

"Ni Vučić, ni Vlada Srbije neće dozvoliti da bilo ko ponižava Srbiju i njene građane", rekao je Stefanović.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da ne očekuje probleme kada je reč o otvaranju daljih poglavlja.

Podsetio je da je za otvaranje svakog poglavlja potreban konsenzus svih država članica EU.

Istakao je da su pretnje blokadom simpatične za unutrašnju političku upotrebu, pri čemu je dodao da tu pre svega misli na Hrvatsku.

"Otvaranje poglavlja i naš evropski put su ozbiljan proces u kojem nijedna članica EU neće moći da se igra sa budućnošću Srbije", poručuje Antić.

Kurc: Austrija za napredak Srbije

Povodom današnjih događanja u Briselu oglasio se i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, rekavši da se Austrija zalaže za dalji napredak u procesu pristupanja Srbije EU.

Upitan da li Beč lobira kod Hrvatske da ne blokira otvaranje daljih poglavlja sa Srbijom, Kurc je rekao da je Austriji od velikog značaja verodostojna perspektiva članstva u EU za zemlje zapadnog Balkana.

"Dalje približavanje EU, tako i više stabilnosti i blagostanja, jeste u našem neposrednom interesu", naglasio je Kurc u izjavi Tanjugu.

Podvukao je da je Srbija važno sidro stabilnosti u regionu.

"Pod premijerom Aleksandrom Vučićem sprovedene su važne reforme, posebno u ekonomiji i ostvaren značajan napredak u dijalogu sa Prištinom. Mi se zbog toga zalažemo za dalji napredak u pristupnom procesu Srbije", zaključio je Kurc.

Radna grupa Evropske unije za proširenje završila je sastanak bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23, potvrdila je Tanjugu šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво