Poglavlja na klackalici zbog Hrvatske

Pripreme za otvaranje poglavlja 23 su u zastoju, jer Hrvatska još nije dala saglasnost na izveštaj o ispunjenosti merila za njegovo otvaranje. Holandija, kao predsedavajuća EU, spremna je da organizuje otvaranje poglavlja 20. ili 21. juna, ali bi dalje blokiranje procedure moglo da dovede u pitanje taj termin. Očekuje se da radna grupa za proširenje Unije o tome raspravlja sutra, ali je moguće da, zbog stava Hrvatske, ta tema bude odložena za sledeću nedelju.

Dvadeset sedam zemalja članica i Evropska komisija slažu se da je Srbija ispunila merila za otvaranje poglavlja 23, ali taj stav još nije potvrdila Hrvatska.

Predstavnik ove zemlje u Komitetu za proširenje u Briselu, prema izvorima EU, i ove nedelje je saopštio da nema uputstva iz Zagreba, čime je odluka ponovo odložena, a pitanje podignuto na najviši politički nivo.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič rekla je da je rasprava o daljim koracima Srbije na putu ka članstvu u EU u toku.

"Konkretno, rad je u toku na pripremama za otvaranje poglavlja 23 i 24. Evropska komisija je spremna za sve sledeće korake čim bude postignuta saglasnost zemalja članica", kaže Kocijančičeva.

Hrvatska je za sada samo neformalno stavila do znanja da od Srbije očekuje da ukine regionalnu nadležnost svog suda za ratne zločine, garancije za zastupljenost hrvatske manjine u Skupštini i saradnju sa Haškim sudom.

Izvori u Evropskoj komisiji, međutim, za RTS kažu da nijedan od tih zahteva nema direktne veze sa sadržajem poglavlja 23 i da bi svakako bilo pogrešno blokirati Srbiju na samom početku pregovora koji tek treba da daju rezultate u oblasti vladavine zakona.

U EK navode i da jedanaest zemalja članica EU ima slične zakone o univerzalnoj nadležnosti sudova za ratne zločine, zbog čega nema osnova da se ukidanje traži od Srbije.

Ali, da bi se pripreme za otvaranje poglavlja 23 nastavile, potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja. Nakon toga EU treba da utvrdi svoju zajedničku pregovaračku poziciju, što može da potraje nekoliko nedelja, pa i meseci. Dalje odlaganje saglasnosti Zagreba moglo bi da znači da procedura neće biti završena do juna, odnosno – odlaganje otvaranja za neki kasniji datum.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије