Vučić: Ne znam šta piše u presudi Šešelju

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da će presuda lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju imati manji značaj nego presuda bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću. Poručuje da 12. aprila ide u Mostar da reprezentuje Srbiju, a pre svega srpsku privredu.

Vučić je dodao da ne zna šta piše u toj presudi i da misli da ne zna ni Vojislav Šešelj.

Premijer Vučić je rekao posle učešća na konferenciji "Sistem azila i migracija: Izbeglička kriza i reformski procesi", da ne očekuje da presuda Šešelju ima posledice po Srbiju.

Na pitanja novinara o najnovijem nesporazumu između Beograda i Sarajeva, a nakon što su pojedini analitičari taj sukob i "razmenu stavova" sa Bakirom Izetbegovićem stavili u kontekst izbora, premijer kaže da će 12. aprila boraviti u Mostaru, gde će se sresti s Draganom Čovićem, hrvatskim članom Predsedništva BiH, ali da je spreman da razgovara i sa svima drugima.

"Idem u Mostar da reprezentujem Srbiju, pre svega srpsku privredu", poručio je Vučić, a komentarišući analitičare i "analize", primetio je da njemu nije potrebno da zaoštrava retoriku zarad izbornih rezultata.

"Neću da na taj način obmanjujem narod, kao što to rade ti analitičari, neću to raditi, jer ja moram da brinem da isplatimo plate i penzije, da ih, ako je moguće, povećamo, a ne da se bavim takvim besmislicama, koje mogu da govore samo neodgovorni ljudi", naveo je Vučić.

Kad je reč o Bosni i Hercegovini, dodao je da se stav Srbije nije promenio, da ona i dalje poštuje teritorijalni integritet BiH, ali da isto tako neće dozvoliti da neko ugrožava Republiku Srpsku.

"Srbija se nije promenila, njena politika neće biti agresivna, već politika mira i pomirenja, a ne politika osvete nekom drugom narodu. A u Mostar idem, pretpostavljam da će biti interesantno", poručio je premijer. 

Komentarišući najavu predsednika bosanskog predsedništva Bakira Izetbegovića za reviziju tužbe za genocid, primetio je da tu ideju ne podržava gotovo niko ni iz Predsedništva, ali ni u svetu, mada je "lično, slutio da stvar ide u tom pravcu", rekao je premijer i pozvao se na činjenicu da su "jedne novine odštampale 60 strana protiv Karadžića, od čega je dobar deo, 15 strana, bio uperen protiv RS".

Dodaje da je morao da reaguje na najave revizije tužbe protiv Srbije za genocid.

"Na šta da reagujem, ako na to ne reagujem", istakao je Vučić i dodao da više ne želi da učestvuje u polemici povodom te tužbe.

"Neću više ni reč da kažem o BiH. Sve sam rekao što sam imao. Politika Srbije je politika mira i pomirenja", naveo je premijer.

Kad je reč o tome da nema nameru da menja politiku Srbije, politiku mira, koja gleda u budućnost, spreman je, ističe, da stane pred desničare i kaže "Ne pričajte gluposti", jer, kako kaže, najlakše je podilaziti narodu, kukati protiv nekoga, što je postao nacionalni sport u Srbiji, ali i na Balkanu. 

"Sve što sam govorio je racionalno i smisleno, ali sam zadovoljan da svi u svetu razumeju koliko je važno da se prilike na Balkanu promene, a ne da se novim tužbama vraćamo u prošlost", poručio je Vučić.

Antievropski pristup dominira, ali nastavljamo evropski put

Vučić je konstatovao da u javnom diskursu dominira antievropski pristup, ali da će Srbija, ukoliko njegova stranka dobije podršku građana, nastaviti evropski put.

Premijer je novinarima u Beogradu rekao da vidi opštu "histeriju iracionalnog u delu Evrope, regionu i u Srbiji", neretko o tome kako Evropa "samo što se nije srušila, za neko vreme, sutra, koliko danas posle podne...", i da vidi da opšti antievropski pristup dominira u javnom diskrusu.

On je naveo da je strateški put Srbije Evropa i zbog tipa društva kojim želimo da pripadamo i reformi koje želimo da srovedemo, da bismo menjali sebe i postajali bolji. 

"Oni koji misle da iracionalnim pristupom Srbija nešto može da dobije, plašim se da govore o nečemu o čemu nedovoljno znaju ili namerno žele da Srbiju odvedu u ćorsokak ili ambis", rekao je Vučić.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво