Vučić: Ne razlikujemo zločin i zločince po imenu i prezimenu

Premijer Aleksandar Vučić poručio je da on vodi vladu koja ne razlikuje zločin i zločince po imenu i prezimenu, već samo po tome da li je neko zločin počinio. Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da u reagovanjima na presudu Radovanu Karadžiću u Bosni i Hercegovini prepoznaje "potmulu mržnju prema svemu što je srpsko".

Premijer je, povodom presude Radovanu Karadžiću u Hagu, istakao da je važnije govoriti o ljudskim žrtvama, patnji i pomirenju, a ne o pravno-političkim konsekvencama koje bi ta presuda mogla da donese.

Dodao je da ni dve decenije od Dejtonskog sporazuma Srbi i Bošnjaci nisu bliži jedni drugima, niti su presude poput one Karadžiću dovele do pomirenja.

Vučić je na Ušću, nakon primopredaje deset borbenih vozila i čamaca specijalne namene, rekao da se zaboravlja da je Srbija prva koja je uhapsila one koje su izvršili zločin u Srebrenici, i da je jedina država u regionu koja je pohapsila one koji su počinili zločin u njeno ime. Nije, dodao je, primetio da su to činile druge države.

"Mi na taj način pokazujemo veličinu našeg naroda i ozbiljnost vlade", istakao je premijer.

Vučić je, odgovarajući na pitanje da li je posle presude Karadžiću, u kojoj piše da se u Srebrenici dogodio genocid, došlo vreme da i Srbija taj zločin tako okvalifikuje, takođe istakao da oni koji insistiraju na tome ne žele da čuju suštinu, niti da razmišljaju o pomirenju, već samo o nečijem kažnjavanju.

"Važno je da pokažemo pijetet prema svim srebreničkim žrtvama, da znamo kakav je zločin počinjen, da o tome govorimo i da se to ne krije. Ali, treba govoriti i o zločinima nad našim narodom. Ne želim da pravim nekakve jednačine, ali mislim da oni koji insistiraju i stalno ponavljaju tu mantru kojom bi da izazovu drugačije pravno-političke posledice i ne žele da čuju suštinu i da razmišljaju o pomirenju, budućnosti, već o nečijem kažnjavanju", rekao je Vučić.

Upitan kako razume da se njegove dobronamerne poruke o poštovanju Dejtonskog sporazuma nedobronamerno dočekuju u BiH, Vučić je rekao da je Vlada Srbije  najtačnije i najpreciznije, mnogo bolje nego neki evropski zvaničnici komentarisala presudu prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću.

"U javnosti nisam izgovorio ničije ime, niti sam pomenuo bilo koji narod", naveo je i dodao da Srbija brine pođednako o svakom građaninu, a da, kada je reč o pravnim posledicama, treba sačekati.

"Važno je da se Srbija odredi prema svim zločinima, a Srbija to juče jasno uradila", rekao je premijer Vučić.

Ukazao je da su čak i međunarodni zvaničnici tu presudu, koja još nije pravosnažna, komentarisali, što, primetio je, nije rešenje. 

Objasnio je da ne želi da komentariše pojedinačne presude, već da je o presudi Karadžiću govorio u regionalnom političkom kontekstu.

"Mi smo govorili o sveukupnom regionalnom političkom kontekstu, na to imamo pravo. Želimo staibilnost i mir. Mislite da nisam mogao da Bakiru Izetbegoviću odgovorim oštro, ali neću, jer vodim računa i o Srbima u RS i o Srbima koji žive na drugim teritorijama, ali i o Bošnjacima u Srbiji i u BiH", naveo je premijer.

Na insistiranje da kaže kakav je njegov lični stav prema toj presudi, Vučić je odgovorio da kao predsenik Vlade nema prava da iznosi lični stav, a da je vlada uradila i rekla sve što je trebalo. 

Dodao je i da mu se čini da njegov ton nekima nije dovoljno pomirljiv i da neki smatraju da treba da učestvuje u gaženju sopstvene zemlje. 

"To nećete nikada doživeti, jer neću da učestuvjem u nipodaštavanju i ponižavanju Srbije, da bi me neko spolja tapšao po ramenu i rekao da je urađena velika stvar", rekao je Vučić. 

Premijer je ponovio da je suština u pomirenju.

"Pitajte Srbe i Bošnjake u BiH da li su danas, 21 godinu posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma bliži jedni drugima? A pitajte i ceo svet šta je uradio za to vreme, za koje se ništa na polju emocija nije promenilo", naveo je Vučić.

"Naučili su političari šta da kaži i kako da kažu, a sve ostalo je ostalo isto", zaključio je Vučić. 

Dodik: Prevladala mržnja prema svemu što je srpsko

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da u reagovanjima na presudu Radovanu Karadžiću u Bosni i Hercegovini prepoznaje "potmulu mržnju prema svemu što je srpsko".

Tako, rekao je, razume i reagovanje predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, tim pre jer u reakcijama iz Srbije nije bilo pomena bilo čijeg imena, već je poslata poruka da se poštuje BiH, a voli Republika Srpska.

"Ako Srbija nije pokazala svoju orijentaciju onda ne znam ko jeste, a to sigurno nije Bakir Izetbegović", rekao je Dodik.

Samo naivni, ističe Dodik, mogu da veruju da Bošnjaci u BiH podržavaju Dejtonski sporazum, jer njihove jedine i prave namere su da umanje snagu Republike Srpske.

"Tako je ovo iskorišteno", rekao je Dodik i dodao da Izetbetgović ne govori u ime BiH, već u ime bošnjačkog naroda.

Istakao je i da je Izetbegović, kako je rekao, takav kakav je, zbog politike koju vodio izgubio kredibilitet.

"Njegova politika jeste - što gora situacija za RS", naveo je predsednik Srpske.

Upitan šta misli o Haškom tribunalu, Dodik je rekao da je on bio najavljen kao mesto koje će putem pravde obezbedi pomirenje, ali se to nije dogodilo, jer se od početka sudi samo srpskim komandantima.

A što se tiče presude izrečene ratnom lideru bosanskih Srba, Dodik kaže da ona ništa dobro nije donela BiH.

"Ona je još više podelila BiH, dakle BiH ništa sa ovim nije dobila. Haški tribunal gubi svoj legitimitet", rekao je Dodik i u prilog tome naveo činjenicu da Sarajevom šeta komandant koji je naređivao i vršio ubistva. Štaviše, sada i komentariše odluke Haškog suda. 

Upitan da li bi ponovo nekoj ustanovi dao ime po Radovanu Karadžiću, Dodik kaže da bi i da u tome ne vidi ništa loše, tim pre što su ime ratnog člana predsedništva BiH Alije Izetbegovića već odavno dobili razni objekti širom BiH.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво