Reagovanja povodom presude Radovanu Karadžiću

Presuda kojom je bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora izazvala je podeljene reakcije i nijedna strana u BiH nije u potpunosti zadovoljna. U RS ističu da je zaista važno što on nije optužen za genocid u sedam opština u BiH. Generalni sekretar UN Ban Kimun pozdravio je presudu kao "istorijski dan za međunarodnu pravdu". Brojna reagovanja i iz Srbije i Hrvatske.

Haški tribunal osudio je Radovana Karadžića, bivšeg predsednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga, na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH, 1992–95.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio da je pravda zadovoljena, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Prvostepenom presudom Karadžiću nisu zadovoljni ni u Republici Srpskoj ni u Federaciji BiH, a Ambasada SAD u BiH je apelovala na sve strane da prihvate presudu Karadžiću i okrenu se kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom suživotu koji su neophodni za budućnost stabilne i bezbedne Bosne i Hercegovine, u kojoj su prava svih njenih građana zaštićena.

Predsednik RS Milorad Dodik je za Radio Beograd naveo da, kao i za mnoge presude koje je Haški tribunal izrekao protiv predstavnika političkog i vojnog rukovodstva Srba, i u vezi sa presudom Karadžiću postoji nezadovoljstvo i uverenje da je to nepravda.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović iznenađen je delovima presude da je Armija BiH gađala vlastite teritorije i pozicije UN i smatra da je loše to što lider bosanskih Srba nije osuđen i za genocid u sedam opština. Nada se da će "nepravdu ispraviti žalbeno veće".

"Za čoveka njegovih (Karadžićevih) godina i prošlosti, 40 godina i nije posebna kazna, no ono što je značajno je da je presuđeno jednoj užasnoj ideologiji i politici", rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu komentarišući presudu Karadžiću.

Sa žaljenjem je konstatovao da je, kako je rekao, propušteno da se poveže udruženi zločinački poduhvat s vrhom vlasti u Beogradu tokom rata u BiH.

Premijerka RS Željka Cvijanović izjavila je da ostaje utisak da je pravna argumentacija poklekla pred političkim stavom, jer presudu nisu pratili jasni pravni dokazi i obrazloženja i upravo je zbog toga i otvoren prostor za ozbiljnu žalbu u narednom periodu.

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je u izjavi dostavljenoj Tanjugu rekao da presuda neće imati nikakve posledice na Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i status RS, ali i da Tribunal nije ispunio svoju misiju. "Za tragične sukobe na ovim prostorima odgovorni su učesnici svih strana, uključujući i međunarodnu zajednicu, a prvenstveno su optuživani i osuđivani pripadnici srpskog naroda", naveo je Čubrilović.

Bivši predsednik RS Dragan Čavić izjavio je za banjalučku ATV da je presuda Karadžiću individualna i da ne znači presudu Republici Srpskoj niti pretnju njenoj ustavnoj poziciji.

Predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić ocenio je da je presuda nepravedna i da neće dopreti ni pravdi ni istini o događajima iz 90-ih godina prošlog veka. Naglasio je da presuda ponovo daje ubeđenje da je Haški tribunal prevashodno politička institucija, koja "ima za cilj satanizaciju i definisanje Srba kao glavnih krivaca za protekli rat", objavljeno je na zvaničnoj stranici SDS-a.

Predsednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić ocenio je da je presuda istorijski dan za državu BiH, za sve njene građane, za sve žrtve agresije na BiH i barem delimična pravda za stotine hiljada onih koji su stradali zbog zločinačke politike stvaranja Velike Srbije, koju je predvodio i čiji je jedan od kreatora bio Radovan Karadžić.

Predsednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić, međutim, kaže da to udruženje nije zadovoljno presudom. "Nadamo se da će u drugostepenom postupku dobiti zasluženu kaznu", rekla je ona za Fenu u Hagu.

Bivši član ratnog Predsedništva Bosne i Hercegovine Ejup Ganić izjavio je da se genocid ne kažnjava brojem, već doživotnom robijom. Ganić je rekao da je "kažnjen čovek, ali da nije kažnjena ideja".

Šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur rekao je da je u svemu najvažnije to što je presuda dokazala konkretnu krivičnu odgovornost pojedinaca odgovornih za ratne zločine.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pozvao je vlasti u toj zemlji da se suzdrže od politizovanja i krivljenja važnosti današnje presude. Podsetio je na reči bivšeg nemačkog predsednika Riharda fon Vajczekera da ne postoji krivica ili nevinost celog naroda, da krivica, kao i nevinost, nije kolektivna nego lična.

Reakcije iz Srbije 

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić je istakao povodom presude da će Srbija u potpunosti izvršavati svoje obaveze i koristiti svoja prava konstituisana Dejtonskim sporazumom, a posebno pravo da podržava Republiku Srpsku i pomogne joj da opstane.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović ocenio je u izjavi dostavljenoj medijima da presuda Karadžiću predstavlja samo mali deo zadovoljenja pravde.

"Predstoji svima nama od danas težak zadatak i posao da učimo mlade kako se zločini ne bi ponovili. Ako bude pameti i istinske spremnosti za pomirenje, od danas ćemo početi menjati i odnose među narodima, posebno među njihovim političkim liderima", zaključio je Omerović.

Osnivač Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić ocenila je da je presuda Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora pravedna za žrtve ali i za optuženog. Kandićeva je za televiziju N1 ocenila da je Karadžić kažnjen za dela za koja je znao da su se događala.

Jedan deo presude važan je i za Srbiju. "U optužnici u vezi sa sedam opština pominje se zajednički zločinački poduhvat gde se pominju svi lideri rukovodstva RS plus Slobodan Milošević, Željko Ražnatović Arkan i Vojislav Šešelj. Danas smo čuli da Slobodan Milošević nije deo tog zajedničkog zločinačkog poduhvata. Mislim da je to velika stvar za Srbiju", rekao je za RTS advokat Novak Lukić.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović ocenio je da je presuda bivšem predsedniku Republike Srpske nedovoljna satisfakcija za porodice žrtava njegove politike, ali i "strašan podsetnik" na cenu rešavanja problema ratom.

On je rekao i da je presudu saslušao sa osećajem stida, ali i nade da će sa srpskog naroda, u Srbiji i Bosni i Hercegovini, skinuti teret kolektivne krivice.

Demokratska stranka Srbije i Pokret Dveri ocenili su da je presuda nastavak primene združenog zločinačkog poduhvata kojim su Karadžiću pripisani svi zločini koje je bilo ko od Srba počinio u Bosni i Hercegovini.

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović ocenio je da "drakonska kazna" izrečena Radovanu Karadžiću pokazuje da Haški tribunal nije nepristrasni međunarodni sud pravde, već isključivo "sud protiv srpskog naroda".

Svetski i evropski zvaničnici o presudi

Generalni sekretar UN Ban Kimun pozdravio je presudu Radovanu Karadžiću kao "istorijski dan za međunarodnu pravdu".

"Ova presuda šalje snažan signal onima koji su na položaju da će biti smatrani odgovornim za svoje akcije i pokazuje da begunci ne mogu izmaći kolektivnoj rešenosti međunarodne zajednice da obezbedi njihovo suočavanje sa pravdom u skladu sa zakonom", naveo je Ban u saopštenju.

I visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad el Husein ocenio je kao "izuzetno važnu" presudu haškom optuženiku Radovanu Karadžiću.

Američka ambasadorka u UN Samanta Pauer je pozdravila odluku Haškog tribunala da osudi Radovana Karadžića po deset tačaka optužnice, uključujući genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje prava i običaja rata.

"Amnesti internešenel" smatra presudu Karadžiću "krupnim korakom ka pravdi za žrtve oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini".

Američki Stejt department pozvao je međunarodnu zajednicu da sarađuje sa Tribunalom.

Prvostepena presuda Karadžiću predstavlja korak ka zatvaranju bolnog poglavlja sukoba u bivšoj Jugoslaviji, rekao je portparol Stejt departmenta Mark Toner, na redovnoj konferenciji za štampu.

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han ocenio je da je Haški tribunal danas izrekao jasnu i nedvosmislenu presudu jednom od najcrnjih poglavlja istorije Zapadnog Balkana. Sada je ključno, naveo je, da se nastavi proces pomirenja kroz miroljubivu saradnju u interesu naroda i puta Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji.

Bivši visoki predstavnik u BiH Karl Bilt ocenio je da je presuda Radovanu Karadžiću put ka pomirenju i dodao da je za tu odluku bilo krajnje vreme.

"Pojedinci, a ne narodi, odgovorni su za zločine u ratu u BiH. Zbog toga je Tribunal uspostavljen. To je, takođe, put ka pomirenju", dodao je Bilt.

Zagreb pozdravio presudu Karadžiću

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ocenila je da haška presuda bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora šalje poruku da zločini protiv čovečnosti neće proći nekažnjeno. 

I Vlada Republike Hrvatske je pozdravila današnju presudu Haškog tribunala. U saopštenju navodi da smatra da je kažnjavanje odgovornih za ratne zločine bitan preduslov za politiku pomirenja i stabilizaciju odnosa u BiH.

Prvi potpredsednik vlade i predsednik najuticajnijeg vladajućeg HDZ-a Tomislav Karamarko smatra da je haška presuda očekivana i pravedna.

Predsednik SDP-a Zoran Milanović ocenio je da je zatvorska kazna izrečena Karadžiću "mala uteha za sve stradale i njihove porodice".

Hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač ocenio je da presuda Radovanu Karadžiću pruža moralnu satisfakciju potomcima žrtava njegove politike, kako kaže, ubijanja i zlostavljanja.

Slovenačko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da presuda predstavlja "opomenu".

Ministarstvo je navelo da "zaključak sudskih procesa protiv pojedinaca optuženih za zločine na prostorima bivše Jugoslavije predstavlja jedan od temeljnih uslova za proces pomirenja u regionu, a ujedno i pomoć svim nastojanjima za razvoj i stabilnost u regionu i sigurnu budućnost mladih generacija".

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je da je presuda lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, "pobeda pravde zbog užasnih zločina, koje je organizovala i sprovela Srbija protiv naroda bivše Jugoslavije tokom ' 90-ih godina". 

Uz ocenu da su suđenje i presuda bivšem lideru bosanskih Srba veoma važni za Haški tribunal i međunarodno pravosuđe uopšte, zapadne agencije prenele su vest o osudi Radovana Karadžića.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво