Azerbejdžan blokirao pristupanje Kosova međunarodnim konvencijama

Azerbejdžan ostaje dosledan u stavu o nepriznavanju Kosova i protivi se pristupanju te teritorije Haškoj konvenciji o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava.

Na sajtovima kosovske vlade nedavno se pojavila informacija da je Kosovo pristupilo Haškoj konvenciji o ukidanju potrebe legalizacije stranih javnih isprava, ili takozvanoj Konvenciji o apostilu koja je zaključena 5. oktobra 1961.

Međutim, 22. februara je na sajtu Vlade Holandije objavljeno saopštenje da je Azerbejdžan izrazio protivljenje pristupanju Kosova. Holandija je, inače, depozitar Konvencije, to jest, zemlja kojoj je povereno da se stara o članstvu i sprovođenju.

Prema informacijama sa sajta, Azerbejdžan je izjavio da ne priznaje Kosovo za nezavisnu državu i zastupa mišljenje da Kosovo, u skladu sa međunarodnim pravom, nema kriterijume državnosti.

Štaviše, Azerbejdžan tvrdi da depozitar Konvencije nema ovlašćenja da neku ustanovu, u ovom slučaju Kosovo, kvalifikuje kao državu, tako da se notifikacija od 17. novembra 2015. godine ne može smatrati aktom, koji depozitaru, to jest, Holandiji, daje takva ovlašćenja.

"Na osnovu proučavanja internet izvora uspeli smo da razjasnimo da se pod notifikacijom od 17. novembra podrazumeva saopštenje o pristupanju Kosova Konvenciji o apostilu, koje je, u svojstvu depozitara, objavilo Ministarstvo inostranih poslova Kraljevine Holandije".

Istaknuto je da skoro analogno mišljenje zastupa i Gruzija, neposredni sused Azerbejdžana na Južnom Kavkazu, koja je takođe izrazila neslaganje depozitaru.

Azerbejdžan i Gruzija konstantno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво