Da li će hrvatski uvjeti biti uslov za Srbiju u EU?

Odluka Haškog tribunala da lider radikala Vojislav Šešelj prati izricanje presude 31. marta iz Beograda putem video-linka, izazvala je reakciju u Hrvatskoj i razmenu oštrih poruka na relaciji Beograd-Zagreb. Hrvatski premijer očekuje od Beograda da donese "pravilnu odluku" o Šešelju, a srpski odgovara da ne razume hrvatske zvaničnike. Osim Šešelja, iz Zagreba stižu još dva uslova Beogradu za nastavak evropskog puta.

Od Zagreba istovremeno podrška i saplitanje na evropskom putu. Hrvatska je Srbiji ispostavila tri uslova za otvaranja poglavlja 23. Prvim se traži veće učešće manjina u parlamentu. Ipak, svaka partija odlučuje da li će na izbore sam ili u koaliciji sa nacionalnom.

Vladimir Medović iz Evropskog pokreta smatra da je reč o opštem pitanju kvota i o tretiranju Bunjevaca, jer Zagreb smatra da su oni pripadnici hrvatske nacionalne manjine.

Drugi uslov je tačka sporenja stara 13 godina, koliko je star i srpski Zakon o univerzalnoj jurisdikciji. Od Srbije Zagreb traži da ukine nadležnost za ratne zločine koji su se dogodili van njene teritorije. Smatraju da je zbog toga uhapšen Veljko Marić, a pretpostavlja se da bi takvu sudbinu moglo da doživi 300 branitelja. U Vladi Srbije rekli su nam da za sada izmene tog zakona nisu predviđene.

Dejan Jović sa Fakultet političkih nauka u Zagrebu ističe da pitanje
tog zakona treba gledati u širem kontekstu. To je način interpretacije devedesetih, rat za koji se u Hrvatskoj kaže da je isključivo bio odbrambeni, navodi Jović.

A sve je krenulo od Šešelja, zapravo prve tačke. Hrvate je naljutila odluka Haga da presudu može da čeka u Beogradu.

"Mi veoma poštujemo naše hrvatske komšije oni su moćni i snažni, mi ćemo da radimo svoj posao. Ako misle da smo facnirinani njihovom argumenatacijom ili uplašeni, grdno su se prevarili, poručuje premijer Aleksandar Vučić. Ne želimo svoju snagu nikome da pokazujemo, ali nećemo da dozvolimo nikome da nas ponižava", ističe Vučić.

Ovakve izjave iz Zagreba dolaze i pored deklaracije hrvatskog Sabora kojim se obavezao da komšije neće ucenjivati i kočiti u njihovim naporima da uđu u EU, odnosno da neće koristiti bilateralna pitanja. Brisel nema mehanizam da reaguje.

Vladimir Medović napominje da svaka država samostalno donosi odluku. Ne postoji nijedno pravno sredstvo u EU kojom bi Brisel ili druge države članice mogle da utiču na stav Hrvatske, dodaje Medović.

Dejan Jović ocenjuje da se i u slučaju poglavlja 23 i slučaj Šešelja radi manje o logičkim argumentima, a više o političkoj odluci. Prema njegovim rečima, sadašnja vlast u Hrvatskoj mnogo je manje sklona pružanju podrške Srbiji u njenom naporu na putu ka EU nego prethodna. "Dok je ona na vlasti mislim da Beograd može očekivati ozbiljne probleme iz Zagreba", smatra Jović.

Situaciju u koju želi da stavi Srbiju, Hrvatska je doživela i sama. Zbog spora oko Piranskog zaliva, Slovenija je na 10 meseci blokirala otvaranje poglavlja Hrvatske sa EU. Sličan primer je dugogodišnji spor koji Makedonija ima sa Grčkom zbog svog imena, što je, između ostalog, koči na putu ka EU.

 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво