Đurić: Ni Bajazit nije ugasio naše škole, pa neće ni Tači

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je kao neozbiljan poziv Hašima Tačija da Srbija prizna Kosovo i Metohiju, dodajući da se pretnjama i šovinističkim i nacionalističkim ispadima nikuda neće stići.

Marko Đurić poručuje da Beograd nikada neće dozvoliti da srpske institucije budu skrajnute. 

"Mogu samo da se nasmejem. Mi želimo normalne odnose sa Albancima, ne želimo svakog dana da se prepucavamo preko medija. Mislim da bi neuporedivo odgovornije i ozbiljnije bilo da, umesto što prodaju velikodržavne i separatističke snove, razmisle o tome kako da zaposle tih 40 do 60 odsto nezaposlenih u našoj južnoj pokrajini", rekao je Đurić novinarima u Beogradu.

Đurić je rekao i da Hašim Tači i Edita Tahiri, koja je ministarka za dijalog, mogu samo da sanjaju o gašenju srpskih institucija na Kosovu i Metohiji.

"Ni sultan Bajazit nije ugasio naše škole i bolnice, pa neće ni Hašim Tači ni Edita Tahiri", istakao je Đurić.

Ocenio je da je to veoma ružna poruka Srbima.

"To je poruka Srbima koja kaže – mi vas ne želimo ovde. Uveren sam da većina odgovornih, ozbiljnih i poštenih ljudi ne razmišlja na taj način. A mi nikada nećemo dozvoliti da naše institucije budu skrajnute", istakao je Đurić.

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Beogradu i Prištini potreban kompromis koji će omogućiti bolju budućnost, te da Srbija treba da prizna Kosovo i da ne sprečava, kako je rekao, njegovu međunarodnu integraciju, piše prištinska Koha ditore.

"'Trepča' je srpska, nećemo dozvoliti gaženja prava"

Đurić je izjavio da je kombinat "Trepča" srpski i da Beograd neće dozvoliti nikome da se igra sa srpskom imovinom. "Bilo kakav pokušaj da se "Trepča" na protivpravan način oduzme značio bi kršenje i gaženje prava", rekao je Đurić novinarima u Beogradu.

Istakao je da svi imovinski odnosi treba da se rešavaju na civilizovan način, a ne pretnjama ili na sednicama vlade koje služe za domaću političku upotrebu, kao što je bila jučerašnja u Prištini.

Đurić je rekao da je siguran da i oni koji danas pokušavaju da sami rešavaju sudbinu "Trepče" odlično znaju da Srbija i poverioci "Trepče" imaju sve papire koji dokazuju da je "Trepča" vlasništvo Republike Srbije, odnosno firme čiji je vlasnik Republika Srbija.

Prema njegovim rečima, izlišno je i podsećati da se najveći deo rudnih žila u vlasništvu "Trepče" koje se eksploatišu u okviru kombinata "Trepče" nalaze ispod centralne Srbije.

"Postavljam pitanje kako to (Isa) Mustafa misli da vadi tu rudu ispod centralne Srbije iz jama 'Trepče' u kojima rade hiljade srpskih rudara na severu Kosova i Metohije", upitao je Đurić.

Đurić je ocenio da o odnosu prema srpskim predstavnicima na Kosovu i Metohiji najbolje govori činjenica da su im ponuđena dva od 13 predstavnika u Odboru za izradu Nacrta zakona o "Trepči" da ne bi imali pravo veta i pravo da zaustave te odluke, iako je potpuno jasno da Srbija i srpske institucije imaju ubedljivo većinsko vlasništvo nad "Trepčom".

Kosovska vlada juče je formirala komisiju koja će se baviti Nacrtom zakona o "Trepči".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво