Pokar se žalio Savetu bezbednosti

Predsednik Haškog tribunala traži akciju Saveta bezbednosti zbog izostanka saradnje Srbije sa međunarodnim sudom. Ljajić smatra da se radi o nastavku pritiska na vladti u Beograd.

Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar prijavio je Srbiju Savetu bezbednosti UN zbog izostanka saradnje u procesu koji se vodi protiv bivšeg srpskog predsednika Milana Milutinovića.

Pokar je, u pismu upućenom predsedavajućem Saveta bezbednosti UN za juni, američkom ambasadoru Zalmaju Kalilzadu, naveo da je "izostala saradnja Srbije" u procesu protiv Milutinovića, odnosno da vlasti u Beogradu nisu obezbedile da se nekadašnji šef vojne-kontraobaveštajne službem, general Aleksandar Dimitrijević u svojstvu svedoka pojavi pred sudom.

Predsednik Haškog tribunala naveo je, takođe, da je "Dimitrijevićeva adresa nepoznata" vlastima u Beogradu, koje, istovremeno, nisu ponudile adekvatno objašnjenje zbog takvog razvoja situacije.

"Srpska vlada izaziva autoritet Haškog tribunala i Saveta bezbednosti...čime krši svoje međunarodne obaveze," navodi se u pismu koje je Pokar uputio predsedavajućem najmoćnijeg tela svetske organizacije.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić, odgovarajući na optužbe prvog čoveka Haškog tribunala, ocenio da Pokarovo pismo Savetu bezbednosti predstavlja "dodatni pritisak na Srbiju i to u trenutku kada, kako kaže, nedavnim hapšenjem Stojana Župljanina pokazujemo da sarađujemo sa Hagom."

„Naprosto, ova politika stalnih pretnji, ultimatuma, ucena i pritisaka na Srbiju je kontraproduktivna sa stanovišta osnovnog cilja, a to je da u jednom partnerskom odnosu završimo ovu priču, da se svi optuženi nađu u Hagu, da se ustanovi istina i na kraju zadovolji pravda", rekao je Ljajić.

Predsednik srpskog Saveta za saradnju sa Haškim sudom rekao je i da su vlasti u Beogradu i sud UN "imali redovnu komunikaciju"vezano za slučaj Aleksandra Dimitrijevića.

U prvom navratu nismo mogli da uručimo poziv jer nikoga nije bilo u stanu, kasnije smo dobili kompletnu lekarsku dokumentaciju iz koje se vidi da je Dimitrijević imao operaciju na srcu u SAD da su lekari preporučili rehabilitaciju i mirovanje i da on ne može da svedoči onda kada je trebalo u Tribunalu, objasnio je Ljajić.

Pokar je, takođe, kritikovao šefa srpskog Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasima Ljajića, navodeći da ga je više puta upozoravao na obaveze, ali da Beograd "nije preuzeo razumne korake kako bi ispunio zahteve suda".

Haški tribunal je Milutinovića i još pet bivših visokih vojnih i političkih zvaničnika optužio za ratne zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво