Žbogar: Političari na KiM se ne bave interesima građana

Političari se poslednjih šest meseci bave samima sobom, a ne onim što je u interesu građana, izjavio je specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar, navodeći da bi trebalo da se bave pitanjima koja će olakšati život ljudi.

Kosovo je dobilo novog predsednika i sada bi trebalo nastaviti sa traženjem rešenja u političkom dijalogu vlasti i opozicije. Njihov glavni cilj bi trebalo da bude bolji život građana, rekao je Žbogar u emisiji "Razgovor" na RTK2.

Dodao je da je potrebna stabilizacija trenutne političke situacije, jer je ona zabrinjavajuća.

"Dva sporazuma su nekako ubrzala tu polarizaciju i posle sa suzavcem i svim polcijskim akcijama se pogoršala situacija", kazao je Žbogar.

Zvanični Brisel osuđuje nasilje u Parlamentu i za to nema opravdanja, kaže šef kancelarije EU na Kosovu, uz napomenu da se međunarodna zajednica neće mešati u odnose vlasti i opozicije.

"Priština mora da dokaže da sama može da reši političku krizu sa kojom se suočava više od šest meseci", dodaje Žbogar.

Kod Srba postoji strah da bez Zajednice srpskih opština neće imati institucionalnu zaštitu, dok kod Albanaca vlada bojazan da će ZSO sprečiti integraciju Srba i stvoriti podelu Kosova. Sve se to može prevazići razgovorom, uveren je on.

"Ako bude više dijaloga i ako strane budu više pričale ali i slušale ono što drugi pričaju, onda kroz taj razgovor može da se stvori ta Zajednica, na način da će Srbi biti zadovoljni i smireni da su dovoljno zaštićeni, a u isto vreme će biti spokojni i Albanci da to ne znači podelu Kosova", smatra Žbogar.

Na Kosovu je stvorena pogrešna slika da Priština od dijaloga u Briselu nema nikakve koristi i da je to samo u interesu Beograda, naglašava Žbogar i poziva obe strane na veću transparentnost.

"Ako bi se više pričalo pre i posle sporazuma sklopljenih u Briselu, onda bi javnost bila manje opterećena dijalogom i lakše bi prihvatila i rešenja i video bi se pozitivan proces. Tehnička misija EU sledeće nedelje dolazi na Kosovo i ona će utvrditi da li je Priština ispunila sve uslove za dobijanje vizne liberalizacije", kaže Žbogar i dodaje da je na kosovskim vlastima hoće li građani uskoro moći da putuju bez viza u Evropu.

"Još uvek nismo uradili procenu da li su ispunjeni uslovi, i u tom smislu ćemo poslati tehničku misiju sledeće nedelje koja će proveriti da li je ispunjeno poslednjih osam uslova za dobijanje vizne liberalizacije. Kosovo je poslalo izveštaj da ispunjavaju uslove za viznu liberalizaciju, ali će to proveriti komisija EU", navodi Žbogar.

Samuel Žbogar očekuje da Specijani sud za ratne zločine razjasni sve navode iz izveštaja senatora Dika Martija, jer će se u protivnom Kosovo stalno dovoditi u vezu sa, kako je rekao, strašnim navodima ovog izveštaja.

"To je crni oblak nad Kosovom i samo ovaj sud može rasterati taj oblak", zaključio je Žbogar za RTK2.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво