Đurić: Incidenti mogu ugroziti saradnju privrednika

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić najošštrije je osudio napade na vozila koja u pokrajini distribuiraju robu iz centralne Srbije i upozorava da ovakvi incidenti mogu ozbiljno da ugroze tešško uspostavljenu saradnju privrednika i privrednih komora, koja je jedno od najuspeššnijih dostignuća u dosadaššnjem procesu normalizacije odnosa Beograda i Prišštine.

"Danas je na Kosovu i Metohiji iz saobraćaja nasilno izbačeno drugo vozilo u samo nedelju dana, tako da je sada jasno da se ne radi o izolovanom incidentu ili pukom političkom radikalizmu, već o organizovanoj kampanji koja možže da ima opasne i dalekosežžne posledice", smatra Đurić.

Dodaje da u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prišštine uspostavljanje efikasne privredne saradnje ima ključnu ulogu, i napadači su, očigledno, svesni te činjenice, kamione sa robom iz centralne Srbije vandalizovali sa namerom da izazovu šširu destabilizaciju, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za KiM.

"Nastojeći da izazovu i neku vrstu neformalne ekonomske blokade, počinioci ovog napada nanose veću šštetu svojim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji nego privrednim subjektima u centralnoj Srbiji, i nadležžne institucije u Prišštini bi morale da preduzmu efikasne mere da se ovakvi incidenti spreče", rekao je Đurić.

Iako se nastoji da se ovi napadi predstave kao legitimni akti građanske neposluššnosti i protest protiv političkog establiššmenta, sušština je, naveo je Đurić, da se radi o aktima nasilja, a svako nasilje mora da se suzbija u začetku kako ne bi eskaliralo.

"Nadam se da nadležene prišštinske institucije ne gledaju blagonaklono na ovakvo nedopustivo ponaššanje i da će konačno preduzeti neššto da eventualne buduće napade spreče. Delovanje očekujem i od svih onih međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji koji iskreno žžele stabilnost u regionu i bolje odnose Beograda i Prišštine", istakao je Đurić.

Aktivisti radikalnog opozicionog pokreta Samoopredeljenje priznali su da su ponovo danas u naselju Morine, kraj Prištine, prevrnuli kamion koji je prevozio robu proizvedenu u Srbiji.

U saopštenju taj pokret tvrdi da akcija nije uperena protiv "građana bilo koje etničke pripadnosti ili iz bilo koje zemlje", već protiv "neprihvatljive srpske hegemonije, bila ona politička, vojna ili ekonomska".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво