Mekejn: Veliki napredak Srbije uprkos izazovima

Srbija je od perioda sukoba na prostoru bivše Jugoslavije napredovala, posebno poslednjih godina pod aktuelnim premijerom Aleksandrom Vučićem, rekao je senator Džon Mekejn koji smatra da SAD zvaničnom Beogradu mogu da pruže pomoć u ekonomskom razvoju i na putu evropskih integracija.

Džon Mekejn je istakao da je Srbija postigla veliki napredak, s obzirom da se suočava sa ogromnim izazovima zbog priliva izbeglica, da dobro izlazi na kraj sa tim i da ima snažnog lidera, premijera Aleksandra Vučića.

U intervjuu Glasu Amerike Mekejn kaže da Srbija takođe ulaže napore u održavanje mirnijih odnosa sa susedima na Balkanu, tako da je "daleko dogurala u poslednjih 10 do 15 godina, naročito pod aktuelnim premijerom".

Ocenivši da su odnosi SAD i Srbije "značajno poboljšani", Mekejn kaže da je Srbiji verovatno potrebna veća pomoć u svetlu izbegličke krize s kojom se suočava.

Potrebno je, dodao je, da se dalje integriše u evropsku zajednicu, ali, kada se uzme u obzir celokupni Balkan, može se reći da je od perioda sukoba, Srbija napredovala, posebno poslednjih godina.

Upitan kakvu pomoć Srbija može da očekuje od SAD, kada je reč o rešavanju problema priliva izbeglica, Mekejn kaže da SAD Srbiji mogu da pomognu u tome, ali i da joj pruže ekonomsku razvoju pomoć, te da, kako je rekao, zajedno sa Evropljanima olakšamo njenu integraciju u Evropsku uniju.

Upitan da li je održiva pozicija Srbije da održi neutralnost i da nastavi da balansira između Zapada i Rusije, te da može da ima sporazume i sa NATO-om i sa Moskvom, Mekejn kaže da smatra da se Vučić odupire ruskom pritisku.

"Ruski pritisak je različit od američkog. Mi ne želimo ništa od Srbije, samo hoćemo da postane zemlja održive demokratije, dok Rusija želi da ima dominantan uticaj, što znatno otežava stvari", kaže Mekejn.

Dodaje da razume da je pritisak Rusije veoma veliki, te da premijer Srbije mora da bude oprezan.

A na pitanje da li Srbija može da ostane neutralna, Mekejn kaže da će to, u mnogome, imati veze sa "akcijama Vladimira Putina".

"Veliki deo pritiska, koji Putin vrši na Srbiju, je povezan sa medijima, informacijama, propagandom. Moraćemo tome da se suprostavimo, i Srbija i Sjedinjene Države", smatra Mekejn koji misli da u Srbiji, uopšte, postoji dobro mišljenje o Amerikancima.

Mekejn, naime, ističe da i dalje postoji određeno ogorčenje zbog sukoba, ali se može reći da je Srbija danas u daleko boljoj situaciji nego što je bila tada, te da srpski narod treba da zna da mu SAD pomažu i da je ekonomiji Srbije potrebna pomoć.

Govoreći o rešenju problema migrantske krize, senator navodi da nije siguran koliko dobro SAD mogu da reše to pitanje jer je ono, kako smatra, ono više evropsko.

SAD bi, kaže, mogle da pomognu više u humanitarnom i drugim aspektima kada je o migrantskoj krizi reč.

"Da su Sjedinjene Države uklonile Bašara el-Asada s vlasti i održale kontrolu nad situacijom u Iraku, ne bismo se suočavali sa aktuelnom izbjegličkom krizom. Zbog toga Sjedinjene Države imaju obavezu da pomognu koliko god je to moguće, kada je reč o posledicama naših neuspeha", kaže senator.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво