Nikolić: Srbija na vetrometini između Istoka i Zapada

Srpskom narodu pripada nagrada, jer je ostao posvećen hrišćanskim vrednostima, i posebno sada, u vreme migrantske krize, Srbija je pokazala na delu ljubav prema čoveku, ma iz koje vere dolazi, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u Moskvi.

"Priznanje je za mene i obaveza, da i dalje učvršćujem veze dva naroda, da još više i bolje, promovišem jedinstvo pravoslavnih naroda", rekao je Nikolić u intervjuu za ruski "24 časa".
Dodao je da Srbija kroz celu istoriju stoji na vetrometini između Istoka i Zapada.

"Mi vodimo politiku saradnje sa Istokom i Zapadom. To je politika posvećenosti EU, ali i privrženosti prijateljstvu sa Rusijom. Mi smo vojno neutralni, Rusija se beskompromisno bori protiv međunarodnog terorizma i bilo bi dobro da u toj borbi postoji potpuno jedinstvo", kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije rekao je da je EU do sada imala mirnu fazu u svom razvoju i da je sve to trajalo dok nije počela migrantska kriza.

"Ne ulazim u uzroke krize. Ja samo posmatram kako se oni različito ponašaju. Neki nemaju stav, neki dižu ograde, postavlja se pitanje opstanka (nemačke) kancelarke Angele Merkel zato što neće da ograniči broj migranata. Srbija se u toj sitaciji ponela humano. Prošlo je gotovo milion ljudi, ali mi nismo njihova krajnja destinacija. Postoji i bojazan da među njima ima pripadnika ISIS-a", dodao je predsednik Srbije.

"Mi ćemo pomoći koliko možemo, a sada opet imamo problem poplava. Situacija je teška i ja očekujem krizu među članicama EU i između EU i Turske. Mi nismo uzročnici krize, niti možemo na nju da utičemo. Mi se držimo hrišćanske vrednosti. To su ljudi, mnogi vode decu. Mnogi nemaju gde da se vrate. Građani Srbije vrlo dobro znaju kako se oni osećaju", dodao je Nikolić.

Takođe je kazao da Srbija ima izvesnu finansijsku pomoć za opremanje migrantskih prihvatilišta od EU.

"Problem je to što oni čak u Srbiji i ne prenoće. Srbija nije potpuno sama u tome, ali EU drugačije daje pomoć članicama, a drugačije onima koji to nisu. Mi ne pomažemo izbeglice zbog novca, već iz želje da pomognemo tim ljudima", rekao je predsednik Nikolić.

Ocenio je i da, kada se posvađaju EU i Rusija, stradaju obe, ali i Srbija.

"Sve dok nas žele EU i Rusija, mi ćemo sarađivati. Ako nas neko uslovi, to znači da nas neće. Mi veoma vešto balansiramo. Ali se nadam da će ta svađa uskoro biti izglađena", rekao je predsednik Srbije.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво