Читај ми!

Proglašeno stanje elementarne nepogode u 15 opština

Vlada Srbije proglasila je zbog poplava stanje elementarne nepogode na teritoriji 15 opština. Usvojena Uredba o utvrđivanju državnog programa pomoći poplavljenim područjima.

Na današnjoj sednici stanje elementarne nepogode proglašeno je u Čačku, Novom Pazaru, Kraljevu, Arilju, Lučanima, Topoli, Požegi, Bajinoj Bašti, Ivanjici, Raškoj, Ljigu, Rači, Kosjeriću (Seča Reka, Godečevo i Makovište).

Takođe, zbog izlivanja reka usled obilnih kiša stanje elementarne nepogode proglašeno je i u Prijepolju (Aljinovići, Pravoševa, Milošev Do, Stranjani, Milakovići, Kamena Gora, Mataruge, Jabuka i Babine), i Trsteniku, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Vlada Srbije usvojila je Zaključak kojim se uspostavlja Operativni štab Republičkog štaba za vanredne situacije, u cilju preduzimanja operativnih mera zaštite i spasavanja od poplava na teritoriji Srbije.

Zbog kiše i izlivanja bujičnih i drugih vodotokova, vanredna situacija je proglašena u navedenim jedinicama lokalne samouprave, gde je do sada poplavljeno 710 domaćinstava i evakuisano 118 osoba.

Kako se prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda očekuje nastavak padavina, ugroženim područjima potrebno je pružiti neophodnu pomoć, pa se stoga donosi odluka o proglašenju elementarne nepogode.

Kako se navodi u saopštenju, elementarna i druga nepogoda je, u smislu Zakona, događaj uzrokovan dejstvom prirodnih sila ili ljudskom aktivnošću, koji prekida normalno odvijanje života u meri koja prevazilazi redovnu sposobnost pojedinca i lokalne zajednice da se oporave bez pomoći države i prouzrokuje materijalnu štetu koja je veća od 10 odsto budžeta jedinice lokalne samouprave i koji je kao takav proglasila Vlada.

Izuzetno, Vlada može proglasiti neki događaj za elementarnu i drugu nepogodu i odlučiti o državnoj pomoći i kada je prouzrokovana šteta manja od 10 odsto budžeta jedinice lokalne samouprave, kada za to postoje posebno opravdani razlozi, a na predlog Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Vlada je prihvatila Izveštaj o stanju na teritoriji opština i gradova pogođenim elementarnom nepogodom u periodu od 6. do 8. marta.

Takođe je usvojena Uredba o utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove privredne delatnosti na poplavljenom području, utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove oštećenih porodičnih objekata, utvrđivanju državnog programa pomoći i obnove za korisnike oštećenih porodičnih stambenih objekata, kao i državnog programa pomoći i obnove registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu za otklanjanje posledice poplava na poplavljenim područjima.

Prethodno je premijer Aleksandar Vučić, gostujući u Dnevniku RTS-a, najavio da će biti proglašeno stanje elementarne nepogode u opštinama koje su pogođene poplavama i da će biti donet program za obnovu.

Istakao je da su štete neuporedivo manje nego 2014. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво