Nikolić: Moskva zna da građani Srbije ne žele u NATO

Rusija uopšte ne proverava jesmo li u istom procentu povezani sa Moskvom i sa NATO-om, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Istakao je da, da je sporazum o davanju diplomatskog imuniteta Ruskom humanitarnom centru u Nišu toliko važna tema za Moskvu, to bi rešili onda kad smo pravili ugovor o razminiranju terena.

U intervju Sputnjiku pred odlazak u Moskvu gde će primiti nagradu Fonda jedinstva pravoslavnih naroda, predsednik Nikolić je podsetio da je taj sporazum koji je sada sa NATO-om ratifikovan u Skupštini, potpisao pre tri godine ministar odbrane.

"Ljudi nisu ni znali da je potpisan taj sporazum i sad kad je došlo do ratifikacije u skupštini, podigla se buka kao da to znači da mi ulazimo u NATO. Ako tako gledaju, onda smo ušli u Alijansu pre tri godine", istakao je Nikolić

"Nećemo ući u NATO", rekao je Nikolić, koji će se u Moskvi sresti sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i ruskim patrijarhom Kirilom.

Prema njegovoj oceni, ratifikacija sporazuma sa NATO-om nije poremetila balans između Istoka i Zapada jer tog balansa nikad nije ni bilo.

Takođe je ocenio da je "uvek NATO imao više mogućnosti da sa administracijom u Srbiji ostvari nešto": "Ruska Federacija nije ni insistirala na tome, svojevremeno sam lično insistirao da pošaljemo delegaciju na Skupštinu ODKB."

Prema njegovim rečima, Rusi to nisu tražili, iako smo već tada imali delegaciju na Skupštini NATO-a.

"Mislim da je Rusima dovoljno kad kažemo da nećemo da uđemo u NATO i da Rusija, kao ozbiljna zemlja, uopšte ne proverava jesmo li u istom procentu povezani sa Moskvom i sa NATO. Rusija zna da građani Srbije ne žele da Srbija bude u NATO i da nije opasno ako se baš o svemu ne dogovorimo. Ona to nikada ne potencira", rekao je Nikolić.

Komentarišući tekstove u medijima o tome da Rusija vrši pritisak na Srbiju da potpiše sporazum o diplomatskom imunitetu sa Centrom u Nišu, Nikolić je odgovorio: "Ne vrši".

"Niko ovde nikome ne radi iza leđa, uostalom nema ni razloga. Svako ima svoja ustavna ovlašćenja, svoja ograničenja", naveo je predsednik.

Nikolić je podsetio da ne može da potpiše sporazum za koji ga Vlada nije ovlastila.

"Dakle nikada, ni u jednoj državi nisam dogovarao ili potpisao sporazum za koji nije znala Vlada Republike Srbije pa tako neću ni u Rusiji", istakao je Nikolić.

"U odnosima sa Rusijom ja nemam nikakvih tajni ni pred kim – zna se koliko volim Rusiju i zna se koliko ja lično želim da budemo u EU", rekao je Nikolić.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво