Dačić: Srbija poštuje obaveze, adresa za kritike je DSHV

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odbacio je tvrdnje šefa hrvatske diplomatije da Srbija ne ispunjava obaveze o zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu i napomenuo da "adresa" za kritike nije država, već stranka vojvođanskih Hrvata, koja je odlučila da na izbore izađe na listi DS.

"Srbija ispunjava sve međunarodne standarde kada su u pitanju prava nacionalnih manjina. Naš izborni sistem jasno određuje da se za liste nacionalnih manjina ne primenjuje cenzus od pet odsto, već se mandati njima određuju po principu takozvanog prirodnog praga", precizirao je Dačić.

On je istakao da bi to značilo da bi hrvatske liste mogle da dobiju tri mandata u Narodnoj skupštini, ukoliko bi nastupile samostalno, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Odluka Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini da ide na listu Demokratske stranke direktno je usmerena protiv interesa Hrvata. Dakle, adresa za kritike nije država Srbija, već Demokratski savez Hrvata u Vojvodini", napomenuo je Dačić.

On je dodao da je to rekao i hrvatskom ministru spoljnih poslova Miru Kovaču, kada su se sreli u Amsterdamu na sednici šefova diplomatija Evropske unije sa Zapadnim Balkanom.

Kovač je ranije izjavio da Srbija ne ispunjava obaveze iz međudržavnog sporazuma, prema kojem je obavezna da obezbedi zastupljenost hrvatske manjine u Narodnoj skupštini.

"Rekao sam Dačiću da bi takav jedan potez koji se nameće, jer se radi o međudržavnom sporazumu, a postoji i Ustav Srbije koji to propisuje, bio jasan znak da Srbija želi graditi prijateljske odnose s Hrvatskom", kazao je Kovač, a preneo je Index.hr.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво